Hyppää pääsisältöön

5 äänikirjavinkkiä kesäksi

nuori nainen kuuntelee äänikirjaa
Äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, ja niiden myötä kirjallisuuden maailma on auennut monille, jotka eivät kirja kädessä viihtyneet. Kuulokkeet korvilla kädet vapautuvat muihin puuhiin, ja esimerkiksi kotiaskareet sujuvat kuin itsestään mielikirjaa kuunnellen. ProStoori kokosi vinkit erilaisille kesälukijoille.

5 äänikirjavinkkiä kesäksi

Julkaistu 22.05.2019 klo 13:13
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, ja niiden myötä kirjallisuuden maailma on auennut monille, jotka eivät kirja kädessä viihtyneet. Kuulokkeet korvilla kädet vapautuvat muihin puuhiin, ja esimerkiksi kotiaskareet sujuvat kuin itsestään mielikirjaa kuunnellen. ProStoori kokosi vinkit erilaisille kesälukijoille.

Klassikot uudella kulmalla

Onko Seitsemän veljestä luettu viimeksi koulun äidinkielen tunneilla? Tekisikö mieli palata Kiven mestariteoksen pariin, mutta aikaa lukemiselle ei tunnu löytyvän? Klassikkokirjat sopivat mitä parhaimmin kuunneltaviksi esimerkiksi pitkille auto- tai lentomatkoille.

Lisäksi kerran pakkopullana luetuista klassikoista voi löytää aivan uusia puolia, kun niitä kuuntelee ­– aktivoituivathan aivoissa silloin aivan eri osat kuin itse lukiessa.

Seitsemän veljestä: Aleksis Kivi, Otava

Sisäisen sankarin etsijälle

Kehitätkö itseäsi ja kuntoasi lenkkipoluilla tai kuntosalilla itseapukirjoja kuunnellen ja vai oletko sitä mieltä, että self-help-kirjat ovat täyttä humpuukia? Olitpa puolesta tai vastaan, Marianne Powerin Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin on tutustumisen arvoinen ja sopii hyvin lenkkiseuraksi.

Power on kolmekymppinen nainen, joka on kadottanut elämän tarkoituksen. Hän päättää lukea 12 self-help-opasta ja noudattaa kunkin niistä ohjeita kuukauden ajan. Onko oppaista oikeasti apua? Katoavatko luottokorttivelat, kun pyytää enkeleiltä apua? Onko mahdollista laihtua ihan vain ajattelemalla? Kirjan opetus on, että ihan kaikkea ei ehkä kannata kokeilla, mutta itseapukirjoista voi olla hyötyä esimerkiksi talouden suunnittelussa.

Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin: Marianne Power, Gummerus

Kielikylpy rikoksen maailmassa

Dekkarit ja muu rikoskirjallisuus alkukielellä on mitä parhain tapa elvyttää kielitaitoa.  Kansalaisopiston luokan sijaan kielikurssin saa vaikkapa puutarhanhoidon lomassa kuulokkeiden kautta.

Englannin kielikylpyyn soveltuu esimerkiksi James Ellroyn neo-noir kirjasarja, joka sijoittuu 1900-luvun puolivälin Los Angelesiin.

Hyvä ja paha ovat sekoittuneet Enkelten kaupungissa. Poliisit ovat korruptoituneita, konnat hyväsydämisiä ja kaiken taustalla vaikuttaa kyynisistä kyynisin poliittinen koneisto, joka käy kylmää sotaa. 

L.A.Quartet 1-4: James Ellroy, Isis Publishing Ltd 

 

Kansalaisopiston luokan sijaan kielikurssin saa vaikkapa puutarhanhoidon lomassa kuulokkeiden kautta.

Tenaville sadepäivien iloksi

Koska Suomen suvessa huonon sään todennäköisyys on suuri, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja nauttia hyvällä omallatunnolla sateesta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin tehdä maja peitoista ja tyynyistä ja vetäytyä omaan rauhaan kuuntelemaan Heinähatun ja Vilttitossun seikkailuja.

 Kirjassa sisarukset Heinähattu ja Vilttitossu yrittävät paljastaa, keitä salaperäiset Rubensin veljekset ovat. Kirjat sopivat hyvin 5–8-vuotiaiden kuunneltaviksi, mutta kekseliään kielenkäytön vuoksi viihdyttävät myös aikuisia.

Sinikka ja Tiina Nopolan huippumenestys lastenkirjailijoina alkoi juuri Heinähattu ja Vilttitossu -sarjasta, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1989. Nopoloiden kirjoja rakastetaan monissa maissa, niiden julkaisuoikeuksia on myyty mm. Kiinaan, Japaniin ja Brasiliaan.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset: Sinikka ja Tiina Nopola, Kustannusosakeyhtiö Tammi

Aikamatka teollistuvaan Suomeen

Historiallisen romaanin grand old ladyn Kaari Utrion uudempi tuotanto sijoittuu 1800-luvun teollistuvaan Suomeen. Saippuaprinsessassa kiidetään ratsain ja reellä pitkin ja poikin eteläsuomalaista kartanomiljöötä. Utrion tapaan romantiikkaa ja itsenäisiä naishahmoja riittää. Myös Helsingin 1800-luvun keskustan korttelit tulevat romaanissa tutuksi.  

Kirja on mitä parasta kuunneltavaa kesäiselle kotimaan matkalle, vaikkapa Kruununhaan kortteleihin. Samalla voi miettiä, miten maailma on pienentynyt, sillä kirjassa esimerkiksi Helsingistä Vihtiin taivallettiin koko päivä.

Saippuaprinsessa: Kaari Utrio, Kustannusosakeyhtiö Tammi