Hyppää pääsisältöön

7 vinkkiä tekoälyn käyttöön työnhaussa

Kuvituskuva tekoälyn käyttöä koskevaan artikkeliin
KirjoittanutMatti Lintulahti
KuvaAdobe Stock
Kuvituskuva tekoälyn käyttöä koskevaan artikkeliin
Miten tekoäly voi auttaa meitä työnhaussa? UP Partnersin digitaalinen innovaattori ja psykologi Sunny Viljamaa kertoo tuoreimmat vinkit tekoälyn hyödyntämiseen uuden työpaikan hakemisessa.

Työelämän valmentaja Sunny Viljamaa on omassa työssään nähnyt, miten tekoäly mullistaa mullistanut työnhaun tapoja ja tuo uusia mahdollisuuksia työnhakijoille.

– Nyt kaikilla on käytössään henkilökohtainen apuri, joka auttaa erottumaan työnhaussa, hän sanoo ja innostaa kaikkia kokeilemaan tekoälyä rohkeasti työnhaussa.

– Tekoälyn käyttöönotto työnhaussa on helppoa ja se on kaikkien saatavilla. Suosituimpien tekoälyjen, kuten ChatGPT:n, Clauden, Geminin ja CoPilotin ilmaisversiot tarjoavat jo paljon hyötyä. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja löydät itsellesi sopivimman työkalun. Niiden uusimmat versiot ymmärtävät ja myös puhuvat jo suomen kieltä varsin hyvin.

Viljamaa on luonut Pron jäsenille jäsenetuna kuuluvan Tekoälyn ajokortti -webinaarisarjan. Hän kertoo parhaat vinkit, miten tekoälyä voi hyödyntää työnhaussa:

1. Henkilökohtainen vahvuuksien valmentaja

Uuden työpaikan tai uran etsinnässä tärkeintä on tietää ja tuntea, mitä työelämätaitoja hallitsee, mitä kaikkea osaa ja mitä haluaa tehdä. Kun tietää hyvin omat vahvuutensa, niiden pohjalta on helpompi löytää itselleen mieluinen työ. Tekoäly auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan omia vahvuuksia ja osaamista.

– Syöttämällä tekoälylle tarinoita ja kuvauksia hoitamistasi työtehtävistä, se voi nostaa esiin vahvuuksia, joita et ehkä itse ole tullut ajatelleeksi. Näin saat uutta näkökulmaa siihen, millainen osaaja olet, Viljamaa vinkkaa.

2. Uravaihtoehtoja ideoiva agentti

Jos et ole varma, millaista työtä haluaisit seuraavaksi tehdä, tekoäly auttaa ideoimaan uusia uravaihtoehtoja.

– Kerro tekoälylle osaamisestasi, kiinnostuksen kohteistasi ja toiveistasi. Se osaa ehdottaa erilaisia työtehtäviä ja urapolkuja, jotka voisivat sopia juuri sinulle. Näin saat uusia ideoita ja inspiraatiota työnhakuusi, Viljamaa opastaa.

3. Ansioluettelon ja työhakemuksen taikuri

Erottuva työhakemus ja ansioluettelo ovat työnhaun käyntikortteja. Tekoäly auttaa räätälöimään ne juuri haettavaan työpaikkaan sopiviksi nopeammin, helpommin ja hauskemmin.

– Syötä työpaikkailmoitus tekoälylle ja pyydä sitä nostamaan esiin taitoja ja kokemuksia, joita kannattaa korostaa hakemuksessa. Tekoäly auttaa sinua luomaan vakuuttavan tarinan siitä, miksi juuri sinä olisit paras valinta tehtävään, Viljamaa neuvoo.

4. Työhaastattelun harjoituskaveri

Työhaastatteluun valmistautuminen on nyt helppoa tekoälyn kanssa, kun tekoälyjen uusimmat versiot pystyvät ymmärtämään ja puhumaan myös suomea.

– Anna tekoälylle työpaikkailmoitus ja pyydä sitä keksimään sen pohjalta relevantteja haastattelukysymyksiä. Voit harjoitella vastaamista näihin kysymyksiin tekoälyn kanssa. Pyydettäessä se myös analysoi vastauksesi ja antaa vinkkejä, miten voisit vielä parantaa suoritustasi. Näin saat varmuutta esiintymiseesi, Viljamaa kannustaa.

5. Työnhaun henkinen tukipilari

Työnhakuun kannattaa suhtautuna työnä. Mitä enemmän hakee töitä ja tekee taustatutkimusta, sitä nopeammin uusi työ tulee vastaan. Työnhaku voi kuitenkin olla henkisesti kuluttavaa, mutta silloin tekoäly toimii kärsivällisenä kuuntelijana ja kannustajana.

– Tekoälylle voi purkaa työnhaun turhautumista ja siltä voi pyytää juuri sellaista tukea ja kannustusta, mikä sinulle toimii parhaiten. Sen kanssa juttelu pitää motivaatiota yllä ja auttaa jaksamaan, Viljamaa muistuttaa.

6. Tietosuoja on tärkeää myös tekoälyn kanssa

Tietosuoja on tärkeää myös tekoälyn kanssa toimiessa.

– Jaa tekoälyn kanssa vain sellaista tietoa, jonka voisit huoletta kirjoittaa vaikka postikorttiin. Yksityiset tiedot, kuten henkilötunnus, osoite tai pankkitiedot kannattaa aina poistaa dokumenteista ennen niiden syöttämistä tekoälylle. Näin varmistat, että henkilökohtaiset tietosi pysyvät turvassa, Viljamaa ohjeistaa.

7. Utelias ja oppiva asenne vie pitkälle

Viljamaa kannustaa suhtautumaan tekoälyyn uteliaalla ja oppivalla asenteella.

– Kokemuksen karttuessa opit saamaan tekoälyltä entistä osuvampia ja ytimekkäämpiä ohjeita. Kun tarjoat tekoälylle riittävästi taustatietoa ja selkeitä ohjeita, se tuottaa laadukkaampia ja hyödyllisempiä vastauksia juuri sinun tilanteeseesi.

– Nyt on oikea hetki tarttua tekoälyn mahdollisuuksiin ja ottaa se osaksi omaa työnhakuasi. Aloita vaikka ilmaisversioista ja laajenna osaamistasi pikkuhiljaa. Tekoälyn kanssa työnhaku on paitsi tehokkaampaa, myös hauskempaa, Viljamaa innostaa.

ProStoori kertoo työelämän uusimmat vinkit ja ilmiöt

Liity sähköpostilistalle ja saat ProStoori-uutiskirjeen sähköpostiisi kerran kuukaudessa.