Kuva: Shutterstock
Ammatissa Pro -lehti/Tiina Pelkonen
Kuinka saada työt tehtyä avokonttorissa, jossa puhelias työkaveri on jatkuvasti vailla juttuseuraa? Ratkaisuvaihtoehtoja kommentoi asiantuntija Päivi Rauramo Työturvallisuuskeskuksesta (TTK)
1. Käytän kuulonsuojaimia ja laitan pöydän kulmalle ison kämmenenkuvan, jossa lukee BILEET LOPPUIVAT JO, JATKA MATKAA.
Kyllä avotoimistossa voi kuulosuojaimiakin käyttää. Hauskan kyltin tai merkin avulla voi myös sanoa asian niin, ettei kukaan ota lähestymiskieltoa henkilökohtaisesti.
Mutta kyllä häiritsevälle työkaverille pitää pystyä myös sanomaan ystävällisesti tyyliin: voi kun nyt en ehdi jutella, palataanko asiaan kahvitauolla. Jos se ei tehoa, esimiehen tulee ottaa asia puheeksi esimerkiksi sanomalla: kiva että olet sosiaalinen tyyppi, mutta pitää myös antaa toisille työrauha. Toimistokuukkelin omien töiden tuloksellisuudesta voi myös tarvittaessa huomauttaa.
2. Sammutan kaikki ohjelmat ja istun viereen juttelemaan. Kuuntelen pää kallellaan ja yllytän kertomaan lisää. Mukavamminhan se päivä näin menee.
On hyvä kuunnella, jos joku harvemmin nähty työkaveri tulee puhumaan, mutta kyllähän ne työtkin pitää hoitaa. Kahdenkeskinen juttelu avokonttorissa voi häiritä muita. Siksi olisi parempi siirtyä juttelemaan kahvi- tai neuvotteluhuoneeseen.
Työpäivän aikana voi myös sopia yhdessä kellonajoista, jolloin keskustelu on sallittua ja esimerkiksi aamupäivällä taas keskityttäisiin omiin töihin.
3. Ehdotan esimiehelle, että järjestäisimme aamupäiväseminaarin, jonne kutsutaan joku ulkopuolinen konsultti, ja jossa keskustellaan ja sovitaan toimistomme käyttäytymissäännöistä.
Pääasia, että työyhteisön jokainen jäsen voi osallistua pelisääntöjen laatimiseen. Siihen ei välttämättä tarvita ulkopuolista konsulttia. Työsuojelutoimikunta, työsuojeluvaltuutettu, luottamusmies tai tätä varten nimetty työryhmä voivat olla aloitteellisia ja laatia pohjan, joka käsitellään ja hyväksytään yhdessä.
Taustan pitää kuitenkin olla kunnossa: onhan tila sopiva juuri tähän työhön? Onko henkilöstö päässyt vaikuttamaan tila- ja kalusteratkaisuihin? Onko tehty työterveyshuollon työpaikkaselvitys, riskien arviointi ja ergonomiaselvitys? Onko otettu huomioon, että jotkut tehtävät vaativat enemmän keskittymistä kuin toiset? Toimistossa pitäisi myös olla hiljaisia huoneita niille, jotka tarvitsevat tilapäisesti omaa rauhaa.