Ammatissa Pro -lehti / Pirkko Koivu
Olet päässyt työpaikkahaastatteluun, ja edellisestä haastattelusta on vuosia – nyt ovat hyvät neuvot kullanarvoisia! Pron jäsenet saavat neuvoja maksutta UP Partnersilta. Ajanvaraus tehdään jäsennumerolla netin kautta, ja valmentaja soittaa sovittuna aikana.
Valmentaja Heidi Viljamaa UP Partnersilta vinkkaa, että työpaikkahaastatteluun pitää valmistautua melkein kuin pääsykokeisiin.
– Opiskelijoita valmennetaan työnhakuun, siispä muidenkin on syytä valmistautua tosissaan. Kilpailu on kovaa.
Moni asia on työpaikkahaastatteluissa muuttunut vaikkapa 1990-luvulta. Ennen haastatteluun saatettiin mennä nöyrästi lakki kourassa -asenteella. Nykyisin asetelma on tasavertaisempi, ja hakijat miettivät tarkemmin yhteensopivuuttaan kyseisen työn kanssa. Työnantajalla taas on mielessään toivelista hakijan ominaisuuksista.
– Mieti, kuinka hyvin osaamisesi täsmää listan kohtiin ja miten tuot täsmäävät puolet parhaiten esille, Viljamaa neuvoo.
Jos tehtävä vaikuttaa juuri oikealta, hakijan kannattaa suhtautua ikään kuin hän olisi jo työpaikassa: perehtyä yrityksen toimintaan ja kuvitella, miten hoitaisi hakemansa työn ja miten sitä kehittäisi. Haastattelussa saatetaan sitä juuri kysyä.
– Tiedän hakijoita, jotka ovat jättäneet vastaamatta, koska eivät halua ideoitaan varastettavan. Parempi olisi tuoda rohkeasti osaamisensa esiin.
Yhtä paikkaa kohti voi olla satoja hakijoita, joten monta pätevää jää rannalle.
– Pettymys surraan pois. Määrätietoinen hakeminen palkitaan lopulta, Viljamaa kannustaa.
Yrityksiin kannattaa ottaa yhteyttä, vaikka niissä ei olisikaan paikkaa auki juuri nyt: ota suoraan yhteyttä henkilöön, jolla on valta palkata sinut.
Satsaa ensivaikutelmaan
Usein työpaikkailmoituksessa kerrotaan henkilö sekä puhelinnumero, josta saa lisätietoja paikasta. Soita siihen.
– Tämä on jo ensimmäinen osa haastattelua. Esitä mietittyjä kysymyksiä, älä jätä vaikutelmaa, että ”tänne soitti joku, joka oli aivan pihalla”.
Varsinaiseen haastatteluun mennessä luodaan itselle energinen olo vaikkapa kuuntelemalla reipasta musiikkia. Energisyys jää päälle ja huomataan. Kehonkieltä ja jopa kädenpuristusta kannattaa harjoitella etukäteen – liian veltto ote vaikuttaa tahdottomalta, liian voimakas aggressiiviselta.
Pukeutumisellaan hakija osoittaa tilannetajua.
– Haastatteluun pukeudutaan kuten pukeuduttaisiin kyseisessä työssä, mutta jonkin verran siistimmin.
Onko mitään saumaa saada työtä, jos on jo täyttänyt 50 vuotta?
– Tuolla asenteella sabotoit mahdollisuutesi. Älä itse pidä ikää tai muuta syytä valinnan esteenä. Mistä tiedät, millaisia ominaisuuksia työnantaja arvostaa? Keskity osaamiseesi, ole innostunut ja luota siihen, että ne ratkaisevat.
Kielletyt kysymykset
Hakijan ei kannata kysyä: ”millaisia etuja teillä on ja koska saan ensimmäisen loman?” Näiden vuoro on vasta, jos on kuullut saavansa paikan.
Hakijan ei tarvitse vastata kysymyksiin perhesuunnitelmista, raskaudesta, sukupuolisesta suuntautumisesta ja muista henkilökohtaisista asioista.
Terveydestä voidaan kysyä asioita, jotka liittyvät kykyyn suoriutua tehtävästä. Yleistä terveydentilaa voidaan kysyä asteikolla erinomainen, hyvä, tyydyttävä sekä onko sairauksia, jotka voivat haitata tehtävän hoitoa.
Lue lisää juttuja ja katso videoita prolaisista työelämässä: Ammatissa Pro