Hyppää pääsisältöön

Älyviherseinä tekee työpäivästä paremman

viherseinä parantaa työssä viihtymistä
Vihreä seinä parantaa työssä viihtymistä ja lisää tehokkuutta. Työnteko sujuu, kun sisäilma on laadukasta. Naava-älyviherseinä tekee vauhdikkaasti tuloaan toimistoihin ympäri maailmaa.

Älyviherseinä tekee työpäivästä paremman

Julkaistu 25.10.2017 klo 13:54
ProStoori
Kirjoittanut
Terhi Friman
Vihreä seinä parantaa työssä viihtymistä ja lisää tehokkuutta. Työnteko sujuu, kun sisäilma on laadukasta. Naava-älyviherseinä tekee vauhdikkaasti tuloaan toimistoihin ympäri maailmaa.

Lukuisien tutkimusten mukaan mikä tahansa vihreys parantaa ihmisen hyvinvointia. Työpaikalla vihreys parantaa viihtymistä, tehokkuutta, ihmisten välisiä suhteita ja onpa sen todettu lisäävän anteliaisuuttakin.

 

Suomalainen Naava-älyviherseinä lisää ilmankosteutta ja parantaa sisäilmaa luonnonmukaisesti. Älyseinän viherkasvien juurimikrobit puhdistavat ilmaa, ja kun toimiston sisäilma on koko päivän hyvä ja ilmankosteus sopiva, työntekijät jaksavat tehdä työtä eri tavalla kuin tavanomaisessa toimistossa.

 

Käyttäjälle helppo

Naavan tilasuunnittelujohtaja Eeva Niemelä kertoo, että yhteen älyviherseinään voi valita omaan toimistoon sopivat viherkasvit.

 

Vaihtoehtoja on kuusi. Viherkasvit elävät Naavan kehittämällä epäorgaanisella kasvualustalla, eivät mullassa.

 

Seinä on käyttäjälle vaivaton, sillä siinä on patentoitu kasvualusta ja alipaineeseen perustuva ilmavirtaustekniikka. Seinän älyjärjestelmä säätää automaattisesti valaistusta, ilmankiertoa, lämpötilaa ja kosteutta. Lisäksi sensorit mittaavat tietenkin huonetilan ilman laatua.

 

– Normaalisti meidän asiantuntijamme käyvät toimistoissa kuuden viikon välein huoltamassa älyseinää. Jos jotakin poikkeavaa tapahtuu, huomamme sen järjestelmämme kautta ja käymme tarkistamassa tilanteen, Niemelä sanoo.

 

Hän kertoo, että älyseinän vaikutuksia tutkitaan parhaillaan Britanniassa. Naavan saama asiakaspalaute on hänen mukaansa hyvää. Toimistoissa, joissa on seinä, esimerkiksi päänsäryt, silmäoireet ja muut huonosta sisäilmasta aiheutuvat oireet ovat vähentyneet.

Alyviherseinä puhdistaa ilmaa yli sata kertaa paremmin kuin tavanmaiset ilmanpuhdistusmenetelmät. Lisäksi se lisää viihtyvyyttä.

– Asiakkaat kertovat, että Naavat parantavat myös viihtyvyyttä, Niemelä sanoo.

 

Niemelän mukaan älyviherseinä puhdistaa ilmaa yli sata kertaa paremmin kuin tavanomaiset ilmanpuhdistusmenetelmät. Lisäksi se lisää viihtyvyyttä.

 

Naavan tarina alkoi vuonna 2011. Yrityksen toimitusjohtaja Aki Soudunsaari teki työtä liikunnan ja terveystiedon opettajana, ja sairastui huonon sisäilman takia ja päätti muuttaa asian.

Naavan älyseiniä on Suomessa noin 500 yrityksessä. Uusi tehdas on vastikään perustettu New Jerseyhin Yhdysvaltoihin.

Parantava vihreys

Vihreys toimistossa lisää hyvinvointia – tutkimusten mukaan pelkästään metsä- ja puistovalokuvat taikka vihreä näkymä työpaikan ikkunasta tekee hyvää. Ihminen on osa luontoa, vaikka nykyihmisellä iso osa päivästä kuluu usein neljän seinän sisällä.

Kun ihminen menee vihreyteen, verenpaine alenee minuuteissa. Pitempi viipyminen viheralueilla palauttaa elinvoimaa. Vihreässä ympäristössä kunto kohenee paremmin kuin ei-vihreässä.

Nyrkkisääntönä on, että viisi minuuttia puistossa tai metsässä virkistää ja puoli tuntia tekee melkeinpä ihmeitä.

Nyrkkisääntönä on, että viisi minuuttia puistossa tai metsässä virkistää ja puoli tuntia tekee melkeinpä ihmeitä.

 

Viheralueilla liikkuminen parantaa tutkitusti mielialaa, vähentää stressihormonien määrää ja parantaa keskittymis- ja suorituskykyä. Erään tutkimuksen mukaan ihmisen kyky suoriutua kognitiivisista testeistä paranee 45–50 minuutin metsässä oleskelun jälkeen.