Hyppää pääsisältöön

Anna loman virkistää

Irtiotto normiarkeen on paras tapa aloittaa kesäloma. Loma ei ole suoritus eikä pakkotekemisen keidas vaan aika, jolloin voit kerätä voimia. Anna loman virkistää!

Anna loman virkistää

Julkaistu 04.07.2021 klo 08:00
Uutiset
Kirjoittanut
Terhi Friman
Irtiotto normiarkeen on paras tapa aloittaa kesäloma. Loma ei ole suoritus eikä pakkotekemisen keidas vaan aika, jolloin voit kerätä voimia. Anna loman virkistää!

Pro Uutiset/Juttu julkaistu alun perin 22.6.2017

Lomalle kannattaa laskeutua pienin askelin. Jo muutama viikko ennen lomaa voisi miettiä, miten hoitaa työt niin, että työpaikalta voi poistua ongelmitta kesälomalle. Mitkä asiat ehtii tehdä, mitkä voi jakaa muille, mitkä voivat odottaa lomalta palaamista?

Työnohjaaja, fysioterapeutti Erika Lindroos porilaiselta Satasyke-hyvinvointikeskukselta kehottaa tekemään loman alussa kunnollisen irtioton. Kun viettää ensimmäisen viikonlopun tai loman ensimmäiset päivät ihan eri ympyröissä kuin kotona, rentoutuu. Mökillä, telttaretkellä, matkalla tai ystävien tai sukulaisten luona oleillen – pääasia, että loman alku on itsestä kivaa.

– Kun opetat aivosi siihen, että näin se loma alkaa, aivot ehdollistuvat lomanviettoon, eikä tarvitse maata kotona miettien työjuttuja.

Aktiivinen loma virkistää

Lomaa ei kannata viettää vain nukkuen ja lepäillen, sillä aktiivinen tekeminen palauttaa tutkimusten mukaan parhaiten. Erika Lindroos kehottaa miettimään, millaisesta tekemisestä nautit eniten, entä millainen tekeminen on kivaa koko perheelle? Kun teet jotakin mukavaa – kalastat, ratsastat, hauskuutat itseäsi huvipuistossa tai opettelet vaikkapa tennistä – parasympaattinen hermosto eli rauhoittava hermoston osa aktivoituu.

Lukuisien tutkimusten mukaan luonnossa oleilu rentouttaa ja lataa akkuja hyvin. Tietokirjailija Florance Williamsin kirja Metsän parantava voima (Minerva, 2017) kertoo lukuisista eri puolilla maailmaa tehdyistä tutkimuksista ja toteaa, että metsä rauhoittaa, virkistää, lisää luovuutta ja innostuneisuutta.

Metsässä oleminen alentaa verenpainetta ja sydämen sykettä. Kirjan mukaan metsässä oleminen virkistää aivoja paremmin kuin meditaatio. Tähän riittää vain käveleminen metsäpolulla tai kalliolla istuskelu; kaikkien ei tarvitse patikoida rinkka selässä.

Jos työasiat pyörivät silti mielessä, niille voit sanoa, että nyt olen lomalla enkä mieti asiakkaitani tai tulevia projektejani. Aivot uskovat sen, mitä niille kertoo.

– Rentoutumisharjoitukset ovat hyviä myös lomalla. Joku rentoutuu katsellen merta ja taivaan pilviä, toinen voi hyötyä parhaiten mielikuvaharjoituksesta tai rentoutusäänitteen kuuntelemisesta.

Loistoloma ei synny itsestään

Lomalla mukava tekeminen, esimerkiksi lempeä liikunta ja ystävien seurassa oleminen tekevät hyvää. On hyvä nukkua riittävästi ja ottaa tarpeen tullen päivänokosia.

Alkoholillakin voi juhlistaa lomaa, mutta ei liikaa eikä joka päivä. Lindroos toteaa, että jatkuva lipittely saa aikaan sen, että uni ei ole yhtä hyvää kuin ilman viiniä tai oluita. Aivot eivät tykkää alkoholista.

Lindroos toteaa, että jokainen ihminen on itse vastuussa itsestään ja myös lomastaan. Loistoloma ei synny itsestään vaan ihmisen pitää itse loihtia kivat tekemiset ja ohjelmat.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan loman palauttava ja hyvää tekevä vaikutus alkaa kahdeksan lomapäivän jälkeen. Asiantuntijatyötä tekevälle suositellaan kahden, kolmen viikon yhtämittaista lomajaksoa. Loman pätkiminen ei ole silti paha juttu, ei liioin lyhyt loma.

– Itse pidän tänä kesänä vain viikon lomaa, koska olen vasta perustanut yrityksen enkä voi irrottautua enempään. Lähdemme heti loman alussa perheen kanssa lomalle ja olemme viikon liikunnallisella lomalla muissa ympyröissä, Lindroos kertoo.

Miniloma voi joskus elvyttää paremmin kuin pitkä, arvioi Tampereen yliopiston työelämätutkija Ulla Kinnunen. Hän suosittelee pitämään kesäloman lisäksi esimerkiksi pitkiä viikonloppuja pitkin vuotta, jos mahdollista. Silloinkin olennaista on irrottautuminen työasioista.

Lomarauha käyttöön

Lomarauha on hyvä käsite, joka kannattaa ottaa käyttöön. Lomalla olevaa ei häiritä työasioilla eikä muillakaan ikävillä huolilla. Lomalla olija voi itse muistaa, että nyt ollaan lomalla eikä stressata. Sähköpostiin voi laittaa lomavastaajan, ja työkännykkä kannattaa sulkea.

– Mieti, mikä palauttaa parhaiten? Veikkaan, että älypuhelin ei auta ketään ihmistä palautumaan ja suosittelen minimoimaan älylaitteiden käytön lomalla, Lindroos sanoo.

 

Lue lomarauhasta:

21.6.2016 Pro tutki lomarauhaa: Asiantuntijan viidestä lomaviikosta yksi kuluu työasioissa