Asbestitietoa Porissa
Hengitysliitto järjestää keskiviikkona 21.11.2012 kello 13–16.30 yhdessä ammattiliittojen kanssa maksuttoman luentotilaisuuden Scandic Hotelli Porissa.
Tarjolla on tietoa asbestialtistumisesta ja -sairauksista, niiden seurannasta, ammattitaudin toteamisesta ja korvauksista sekä kuntoutuksesta asiantuntijoiden kertomana.
Tilaisuuteen ilmoittaudutaan viimeistään keskiviikkona 14.11.2012 Irmeli Behmille, puh. 020 757 5128, [email protected]
Pro-lehti/Pirjo Salmela
Vakavien asbestisairauksien esiintyminen on nyt suurimmillaan, koska altistuminen alkaa näkyä sairauksina tyypillisesti 10–40 vuoden kuluessa.
– Pron jäsenistä riskiryhmässä ovat esimerkiksi toimihenkilöt, jotka ovat aiemmin työskennelleet työntekijöinä tehdassaleissa ja rakennuksilla, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.
Ammattitautidiagnoosin saaneita on noin 10 000, mutta todellinen sairastuneiden määrä on isompi.
Missä asbestille altistuttiin?
Altistumisella tarkoitetaan sitä, että asbestia joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Asbestia käytettiin 1960–70 -luvuilla rakennusalalla, telakoilla, voimalaitoksissa ja autokorjaamoissa. Asbestille ovat altistuneet jossain määrin lähes kaikki tuolloin rakennuksilla työskennelleet.
Vuoden 1988 jälkeen asbestin käyttö oli vähäistä, koska asbestityö tehtiin luvanvaraiseksi. Vuonna 1994 asbestin käyttö, maahantuonti ja kauppa kiellettiin.
Altistumisen vaara on kuitenkin edelleen korjaus- ja saneeraustöissä, sillä useimmissa 1950–1980 -luvuilla rakennetuissa taloissa käytettiin asbestia. Asbestipurkutyö on nykyisin luvanvaraista ja edellyttää erikoiskoulutusta.
Tavallisimpia asbestin aiheuttamia tauteja ovat asbestiplakkitauti, asbestoosi eli asbestipölykeuhko, keuhkosyöpä ja mesoteliooma eli keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain.
Lisätietoa:
Kuinka toimia, jos epäilee ammattitautia? Klikkaa Metalliliiton tuottama Asbestialtistuneen muistilista