Hyppää pääsisältöön

Asbesti näkyy tautitilastoissa nyt

Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000 asbestille altistunutta henkilöä. Sairastumisten huippua eletään nyt, kun asbestin täyskiellosta on lähes 20 vuotta.

 

 

 

Terveyskurssilta tietoa ja kuntoa

Asbestialtistuneille ja sairastuneille tarkoitettuja terveyskursseja järjestää muun muassa Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry yhdessä Hengitysliiton kanssa.

Seuraava kurssi on 5.–10. marraskuuta Verve Mikkelissä. Kurssille voivat hakea työikäiset, eläkkeellä olevat sekä heidän puolisonsa.

Kurssin omavastuu on  28 euroa henkilöltä vuorokaudessa.

Hakemuksessa on mainittava asbestialtistuneisuus ja perustelut kurssin tarpeelle. Hakemukseen ei liitetä lääkärinlausuntoa tai epikriisikopiota. Hakuaika päättyy 5. elokuuta.

Kurssit ja hakemuslomake löytyvät täältä:

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry

Hengitysliitto

Myönteisestä päätöksestä ilmoitetaan hakeneille kaksi kuukautta ennen loman alkua. Kyselyt lomavalinnoista kaksi kuukautta ennen loman alkua arkisin kello 9–15 puhelinnumerosta 010 219 3460

Hengitysliitossa asiaa hoitaa Tarja Pajunen.

 

 

Pro-lehti/Pirjo Salmela

Vakavien asbestisairauksien esiintyminen on nyt suurimmillaan, koska altistuminen alkaa näkyä sairauksina tyypillisesti 10–40 vuoden kuluessa.

– Pron jäsenistä riskiryhmässä ovat esimerkiksi toimihenkilöt, jotka ovat aiemmin työskennelleet työntekijöinä tehdassaleissa ja rakennuksilla, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.

Ammattitautidiagnoosin saaneita on noin 10 000, mutta todellinen sairastuneiden määrä on isompi.

Missä asbestille altistuttiin?

Altistumisella tarkoitetaan sitä, että asbestia joutuu elimistöön keuhkojen kautta hienojakoisena pölynä. Asbestia käytettiin 1960–70 -luvuilla rakennusalalla, telakoilla, voimalaitoksissa ja autokorjaamoissa. Asbestille ovat altistuneet jossain määrin lähes kaikki tuolloin rakennuksilla työskennelleet.

Vuoden 1988 jälkeen asbestin käyttö oli vähäistä, koska asbestityö tehtiin luvanvaraiseksi. Vuonna 1994 asbestin käyttö, maahantuonti ja kauppa kiellettiin.

Altistumisen vaara on kuitenkin edelleen korjaus- ja saneeraustöissä, sillä useimmissa 1950–1980 -luvuilla rakennetuissa taloissa käytettiin asbestia. Asbestipurkutyö on nykyisin luvanvaraista ja edellyttää erikoiskoulutusta.

Tavallisimpia asbestin aiheuttamia tauteja ovat asbestiplakkitauti, asbestoosi eli asbestipölykeuhko, keuhkosyöpä ja mesoteliooma eli keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain.

Lisätietoa:

Kuinka toimia, jos epäilee ammattitautia? Klikkaa Metalliliiton tuottama Asbestialtistuneen muistilista