Hyppää pääsisältöön

Direktiivi suojelee äitejä, ratkaisi EU-oikeus

Jos palkattomalla hoitovapaalla oleva työntekijä tulee raskaaksi, hänelle kuuluu tessin mukainen äitiysvapaan palkka. Hoitovapaa ei ole peruste syrjiä ketään, linjasi EU-oikeus tänään.

Pro Uutiset

Jenna on jäänyt äitiysvapaan jälkeen hoitovapaalle 2-vuotiaan Onnin kanssa. Raskaustestin tulos kertoo, että hoitovapaa on keskeytettävä, sillä uusi vauva tuo uuden äitiysvapaan. Työehtosopimuksen mukaan Jennalle maksetaan palkka äitiysvapaan ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta.

Euroopan unionin tuomioistuin (EUTI) ratkaisi tänään torstaina, että Jenna tosiaan saa nyt palkkansa, vaikka on äitiysvapaan alkaessa työstään palkattomalla hoitovapaalla.

– Hienoa, että EU-oikeudesta saatiin palkansaajaa tukeva tulkinta. Ratkaisu on merkittävä ja se vaikuttaa positiivisesti naisten asemaan ja mahdollisuuteen käyttää palkattomia perhevapaita ilman vaaraa ansionmenetyksistä, toteaa lakiasiainpäällikkö Else-Mai Kirvesniemi Ammattiliitto Prosta.

EUTI:ssa oli käsiteltävänä kaksi työtuomioistuimessa vireillä olevaa asiaa, joissa tulkittiin Terveyspalvelualan työehtosopimuksen ja Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusmääräyksiä.

Näiden tessien äitiysvapaan ajalta maksettavaa palkkaa koskevaa ehtoa tulkittiin siten, että työntekijä voi saada äitiysvapaan ajalta palkkaa vain, jos työntekijä jää äitiysvapaalle suoraan töistä tai palkalliselta vapaalta. Samaa tulkintaa on käytetty myös Pron työehtosopimuksissa. Nyt tilanne muuttuu.

– Tuomio vaikuttaa monen arkeen. Aika tavallinen tilanne on, että uusi raskaus voi alkaa hoitovapaan aikana, sanoo lakiasiainpäällikkö Kirvesniemi Prosta.

Työntekijä aina kykene vanhempainvapaalle jäädessään määrittämään, joutuuko hän vapaan kuluessa jäämään äitiysvapaalle, koska raskaus ei aina ole ennalta-arvattava tapahtuma.

EU-tuomioistuimen uuden ratkaisun mukaan työntekijä saa jäädä vanhempainvapaalle ilman pelkoa, että samalla tulee tehtyä päätös jäädä ilman palkkaa seuraavasta äitiysvapaasta.

EUTI:ssa käsitellyissä tapauksissa palkattomalle vanhempainvapaalle jääminen johti väistämättä siihen, että työntekijä menetti osan palkastaan. Tämän seurauksena moni työntekijä luopui oikeudestaan käyttää vanhempainvapaata.

Aihepiiristä aiemmin:

9.10.2008 EU:n komissio pidentäisi äitiysvapaata