Hyppää pääsisältöön

DNA kokeilee joustoa työaikaan

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Teleoperaattori DNA kokeilee uusia työajan joustomahdollisuuksia asiakaspalvelussa. Palaute on ollut positiivista.

 

Pro Uutiset

Kesäkuussa teleoperaattori DNAn asiakaspalvelussa aloitettiin uusi työaikakokeilu. Siinä 7,5 tunnin työpäivä tasoittuu 37,5 tunnin työviikoiksi 12 viikon tasoitusajalla.

– Asiakaspalvelussa sairauslomat ovat lähes puolittuneet kevään huippulukemista, kertoo neuvotteleva luottamusmies ja palveluasiantuntija Satu Korpi DNA:lta.

DNA ja DNA Welho työllistävät noin 1 800 henkilöä, joista noin 1 300 on toimihenkilöitä. Asiakaspalvelussa työskentelee heistä kolmannes eli noin 450 henkilöä. Henkilöstöstä 25 prosenttia eli joka neljäs on kiinteän työajan ja työvuorosuunnittelun piirissä.

Vuorotoiveet huomioon

Uudessa mallissa voidaan huomioida vuorotoiveet ja vapaapäivät aiempaa paremmin. Aiemmin kokonaisen työpäivän poissaolo on ollut hankala järjestää.  Palveluneuvojilla on säännöllinen työaika, ja nyt vapaapäivistä voi sopia esimiehen kanssa helpommin tekemällä esimerkiksi lauantaityötä etukäteen.

– Sain esimerkiksi itse järjestymään lokakuulle pitkän vapaan viikonlopun, kun tein töitä sisään etukäteen, kertoo luottamusmies Satu Korpi.

Noin 30 henkilöä on jo hyödyntänyt työajan joustomahdollisuutta kesällä. Toinen 12 viikkoa kestävä työajan kokeilujakso alkoi elokuun lopulla. Tammikuussa työnantajan kanssa keskustellaan, mitkä ovat kokemukset ja jatkuuko työaikakokeilu.

– Positiivista palautetta on tullut, Korpi kertoo.

Lokakuussa kuluttaja-asiakaspalvelussa alkaa myös etätyökokeilu, jossa on mukana muutamia palveluasiantuntijoita. Lisäksi teknisen tuen etätyöpilottia on jatkettu.

DNA:lla työajat liukuvat 

Asiakaspalvelun ulkopuolella DNA:n henkilöstöstä kolme neljästä on jo pitkään kuulunut liukuvan työajan piiriin. Liukuma vaihtelee plus 80 tunnin ja miinus 20 tunnin välillä.

Noin puolet DNA:laisista voi tehdä etätyötä.

Noin 40 prosenttia on mutkattoman työn piirissä. Se tarkoittaa ajasta ja paikasta riippumatonta työskentelymahdollisuutta, jossa työntekijä voi tehdä töitään normaalina työaikana muuallakin kuin työantajan määrittelemässä toimipisteessä. Osan työpäivästä voi halutessaan tehdä kotona, osan konttorilla tai vaikka koko päivän esimerkiksi mökillä. Työnantajalla on aina mahdollisuus määritellä läsnäolopäiviä tarvittaessa.

Käytäntö laajenee sitä mukaa kun DNA:n toimipaikkoja muutetaan konseptiin sopivaksi.