Hyppää pääsisältöön

Ekokriisi muuttaa työtä

Ihminen pitelee pientä maapalloa käsissään.
Ekokriisin ajassa työelämässä tarvitaan entistä enemmän yhteistyötaitoja, luovuutta ja empatiaa. Tule mukaan Pron jäsenkoulutukseen pohtimaan, miten voit muuttaa omaa työtäsi maapallon kannalta kestävämmäksi.

Ekokriisi muuttaa työtä

Julkaistu 19.10.2022 klo 12:00
Uutiset
Kirjoittanut
Jenni Meronen
Ekokriisin ajassa työelämässä tarvitaan entistä enemmän yhteistyötaitoja, luovuutta ja empatiaa. Tule mukaan Pron jäsenkoulutukseen pohtimaan, miten voit muuttaa omaa työtäsi maapallon kannalta kestävämmäksi.

Työelämä on digitalisaation vuoksi ollut murroksessa jo pitkään, ja tekoälyn kehittyminen muuttaa työtä edelleen.

– Tulevaisuudessa vielä suuremman työn murroksen aiheuttaa kuitenkin ekokriisi, sanoo vuonna 2019 kirjan Future proof -tulevaisuuden työkirja kirjoittanut Aku Varamäki.

– Maapallolla on tieteellisesti lasketut planetaariset rajat, joista osa on jo ylittynyt esimerkiksi luontokadon ja ilmakehässä olevan hiilidioksidimäärän myötä. Tulevaisuudessa työtä täytyy tehdä näiden planetaaristen rajojen sisällä, ekologisesti kestävällä tavalla, Varamäki sanoo.

Sotien jälkeen yhteiskunnat joudutaan rakentamaan uudelleen. Samoin tulee Varamäen mukaan toimia ekokriisissä. Ekologisen jälleenrakennuksen tavoitteena on rakentaa planetaarisesti ja sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, joka turvaa hyvän elämän edellytykset kaikille.

– Talouskasvuun keskittymisen sijaan meidän pitäisi olla kiinnostuneita siitä, synnyttääkö työ meille hyvinvointia, Varamäki sanoo.

Pron jäsenille suunnattu Pro Goes Green -webinaari: Mitä työelämätaitoja ekokriisin ajassa tarvitaan? Järjestetään verkossa 8. marraskuuta klo 17.30-18.30.

Sisua, empatiaa ja yhteistyötä

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan Varamäen mukaan monenlaista substanssiosaamista. Vielä enemmän tulevat kuitenkin korostumaan työelämän metataidot ja inhimilliset kyvyt, kuten taito tehdä yhteistyötä.

– Esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa EU:n uusi tekstiilistrategia vaatii saman toimialan yrityksiltä yhteenliittymistä. Tällä hetkellä työntekijöitä tai ympäristöä hyväksikäyttävä yritys saa kilpailuetua, mutta yhteistyötä tekemällä vastuullisesta toiminnasta halutaan normi, Varamäki sanoo.

Toinen tärkeä taito on empatia. Ekokriisin ajassa se ei tarkoita vain asettumista toisen ihmisen asemaan, vaan myös vastuun ottamista luonnosta, eläimistä ja ilmakehästä.

–Tulevaisuudessa asioita pitää myös miettiä uudella tavalla, lähteä tietoisesti hakemaan uusia näkökulmia. Kun vanhat tavat tehdä työtä eivät enää toimi, tarvitaan luovuutta, Varamäki sanoo.

Koska ympäristötuhot ovat jo pitkällä, vaaditaan ihmiskunnalta erittäin nopeita toimia. Tärkeintä on aloittaa jostain ja ryhtyä toimeen.

– Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan myös sisua. Jos joku juttu ei toimi, kokeillaan toista eikä heti luovuteta.

Tee työtä, jolla on merkitys

Koska ympäristöasiat ovat valtavia kysymyksiä, on helppo ajatella, ettei yksittäisen ihmisen teoilla ole merkitystä. Varamäki kuitenkin uskoo jokaisen voivan vaikuttaa.

– Se mitä jokainen voi tehdä, on miettiä, millä asioilla omassa työssä on positiivinen vaikutus ympäristöön ja vahvistaa niitä, esimerkiksi hyviä käytäntöjä jakamalla. Jos taas on asioita, joilla on negatiivinen vaikutus, pyrkiä muuttamaan niitä, vaikka ne olisivat kuinka pieniä.

Jos esimerkiksi työpaikalla pois heitettävän ruoan määrä ahdistaa tai harrastusporukan pikkujouluihin pyydetyn krääsälahjan hankkiminen mietityttää, kannattaa asiaan pyrkiä vaikuttamaan.

– Jokaisen työssä on vaikuttamisen paikkoja. Usein kyse on vain siitä, uskallammeko tehdä omassa arjessa oleville asioille jotain.

Varamäen mukaan muutos tulee vaatimaan paljon niin yksilöiltä, organisaatioilta kuin yhteiskunnalta. Samalla se kuitenkin antaa mahdollisuuden merkityksellisempään työelämään.

– Meillä on perustavaa laatua oleva halu ja tarve tehdä työtä, jolla on muutakin merkitystä kuin oma palkkapussi, ja linkittyä johonkin itseämme suurempaan. Uskon, että moni saa työltä kaipaamansa merkityksen siitä, että ratkomme tälle ajalle tärkeää asiaa ja teemme parempaa maailmaa tuleville sukupolville.

Luovuudella kohti tulevaisuutta

Varamäen ja Paula Helteen perustama Workday Designers -yritys kehittää työelämää muotoilun keinoin. Muotoiluajattelu on saanut alkunsa teollisesta maailmasta, jossa on täytynyt kehittää tuotteita ihmisten tarpeisiin.

– Siinä lähdetään tarpeesta, leikitellään erilaisilla ratkaisuilla ja lähdetään kokeilemaan. Se on hirveän hyödyllinen lähestymistapa työn murroksessa, jossa ei ole yhtä oikeaa ratkaisua eikä vielä tiedetä, mikä toimii, Varamäki sanoo.

Myös seuraava projekti keskittyy ympäristöteemaan. Varamäen Planetaarinen vaatekaappi -Instagram-tili on jalostumassa kirjaksi, jossa selvitetään, millainen pukeutuminen olisi ympäristön kannalta kestävää.

-Olen yhdessä vaatealalla vastuullisuusasiantuntijana työskentelevän Sissi Penttilän kanssa laskenut esimerkiksi sen, kuinka monta vaatetta voi vuodessa ostaa uutena.