Kansallista etätyöpäivä vietetään torstaina 8. lokakuuta.
Pro Uutiset/ Pirkko Koivu
Lakisääteinen työtapaturmavakuutus koskee myös etätyötä. Vakuutuksen ehdot on etätyössä kuitenkin rajattu tavallista tiukemmin, muistuttaa Pron työympäristöasiantuntija Tanja Lehtoranta.
– Etätyöpäivänä vahingon täytyy sattua nimenomaan työtehtävää tehdessä, jotta työtapaturmavakuutus korvaisi sen.
Jos etätyöpäivänä esimerkiksi nyrjäytät nilkan hakiessasi tulostimelta työpaperia, tapaus katsotaan työtapaturmaksi. Samoin työtapaturmavakuutus korvaa, jos etätyötä tekevä loukkaantuu liikkuessaan työnantajan asialla, vaikkapa matkalla asiakastapaamiseen.
Jos henkilö etätyöpäivänä loukkaa itsensä lounastauolla, vessassa, kotitöitä tehdessä tai hakiessaan lasta päivähoidosta, työtapaturmavakuutus ei korvaa tapausta.
– Tässä on eroa tavallisiin työpäiviin. Työtapaturmavakuutus korvaa lähtökohtaisesti työpaikkalounaalla tai työpaikan ja kodin välisellä matkalla sattuneet vahingot.
Samat ehdot kuin muussakin työssä
Moni tekee mielellään työtä kotoa tai loma-asunnolta käsin. Esimerkiksi projektiin on helpompi keskittyä ilman edestakaista työmatkaa, palavereja tai keskeytyksiä.
Tanja Lehtoranta suosittelee, että etätyön tekemisestä ja sen yksityiskohdista sovitaan etukäteen kirjallisesti. Etätyötä koskevat pääsääntöisesti samat säännöt kuin työpaikallakin tehtävää työtä.
Etätyötä koskeviin sopimuksiin voidaan kirjata muun muassa, miten työturvallisuus ja tietosuoja otetaan huomioon, miten työstä raportoidaan, miten työ- ja yksityiselämä erotetaan toisistaan ja mikä on etätyön enimmäismäärä.
– Myös työn tavoitteista ja aikatauluista voi olla syytä keskustella enemmän kuin tavallisessa toimistotyössä.
Etukäteen kannattaa sopia myös mahdollisten tietoliikennekulujen ja muiden kustannusten korvaamisesta sekä työnantajan välineiden käytöstä.
– Tavallisesti sovitaan, että työnantajan välineitä ei saa luovuttaa muiden käyttöön. Jos esimerkiksi työnantajan läppäri rikkoutuu lasten leikeissä, työntekijä saattaa joutua korvausvastuuseen.
Työnantaja vastaa henkilöstön turvallisuudesta ja työoloista ja yleensä järjestää välineet, joilla työ tehdään. Työnantaja vastaa myös ergonomiasta, ja periaatteessa vastuu ulottuu etätyöhön.
– Käytännössä työnantajan on mahdotonta valvoa ergonomiaa etätyössä. Työntekijän vastuulle jää itse pitää tauot ja huolehtia liikkumisesta ja työasennoista. Kannattaa pitää huoli siitä, että ei jumitu yhteen työasentoon.
Jotta sekä etätyöläisellä että työtovereilla olisi keskittymisrauha, kannattaa yhdessä sopia myös yhteydenpidosta ja tarvittaessa sopia kellonajat, jolloin ollaan puhelimen tavoitettavissa. Pikaviestit ja skype helpottavat asiointia.
Muista työhuonevähennys
Etätyötä kotona tekevä on verotuksessa oikeutettu työhuonevähennykseen, joka riippuu etätyön määrästä. Vuonna 2014 työhuonevähennys oli 410 euroa, jos enintään 50 prosenttia työpäivistä oli etätyötä. Jos etätyöpäivien määrä ylitti 50 prosenttia, vähennys oli 820 euroa.