Hyppää pääsisältöön

Guggenheim-museon arkkitehtikilpa edistämään suomalaista puurakentamista?

– Löytyisikö nykyisiltä päätöksentekijöiltämme riittävästi rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta edistää suomalaista erityisosaamista, arkkitehtuuria ja designia? kysyy puuteollisuuden sopimusalavastaava Ammattiliitto Prosta.

Pro Uutiset / Nina Tuomainen / TEMin tiedote 14.1.2014

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kansainvälisen Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun eilen maanantaina. Kaupunginhallitus päätti varata tontin Etelärannasta Guggenheim-säätiölle.

– Guggenheim Helsinki -hanke olisi ainutlaatuinen tilaisuus saada suomalaiselle puurakentamiselle ansaittua näkyvyyttä ja luoda tulevaisuutta alan kilpailukyvylle ja työllisyydelle, kertoo puuteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta. 

Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailu täyttää valtakunnallisen puurakentamisohjelman tuen vaatimat kriteerit, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa. Ohjelma etsii uusia puurakentamisen kohteita. Hyvä kilpailu on puualan kasvun ja kansainvälistymisen perusedellytys.

Valtakunnallisen puurakentamisohjelman tavoitteiden mukaisesti Guggenheim-museo yhdistäisi korkeatasoisen arkkitehtuurin ja designin ympäristötietoiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen, kertoo Guggenheim-säätiön työ- ja elinkeinoministeriölle toimittama hakemus.

– Löytyisikö nykyisiltä päätöksentekijöiltämme riittävästi rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta edistää suomalaista erityisosaamista, arkkitehtuuria ja designia? Nämä asiat tulisivat varmasti maailmalla huomatuksi, mikäli Guggenheim museo rakennettaisiin suomalaisesta puusta ja suomalaisin voimin, toteaa Uschanov.

Puurakentamisesta puhuttiin vaihtoehtona myös kun Helsingin Musiikkitaloa kaavailtiin, mutta silloin suunnitelmat eivät toteutuneet. Musiikkitalo valmistui vuonna 2011.

Suurista rakennushankkeista apua metsäsektorin rakennemuutokseen

Metsäsektorilla on ollut jo pitkään käynnissä mittava rakennemuutos, joka on koskenut tavalla tai toisella kaikkia alan toimijoita sekä organisaatioita.

– Rakennemuutos on vaikuttanut alan kilpailukykyyn ja työllisyyteen negatiivisesti, kertoo Uschanov.

Metsäteollisuus työllistää Suomessa lähes 200 000 henkilöä. Tuotannon arvo on yhä noin 20 miljardia euroa vuodessa ja metsäteollisuuden eri tuotteiden osuus koko Suomen viennin arvosta on noin 20 prosenttia. Lisäksi metsäsektori tuottaa jopa 70 prosenttia uusiutuvasta energiasta Suomessa.

Merkittävimmät lähivuosien kasvumahdollisuudet ovat bioenergiassa, biopohjaisissa polttoaineissa, puutuotteissa ja juuri puurakentamisessa.

– Mikä olisikaan parempi käyntikortti esiteltäväksi puuteollisuusalan ihmisille ja ulkomaisille vieraille kuin innovatiivinen kokonaan puusta rakennettu Guggenheim-museo, painottaa Uschanov.

Aiheesta aiemmin:

26.03.2012 Esimerkin voimaa puurakentamiseen