Hyppää pääsisältöön

Hyvä työsuojeluvaltuutettu uskaltaa

Työkaveri istuu töissä yömyöhään. Puuttuuko kukaan asiaan? Työsuojeluvaalit käydään usealla työpaikalla marras-joulukuussa 2013.

Pro Uutiset / Nina Tuomainen

Valittu työsuojeluvaltuutettu on työpaikan turvallisuuden asiantuntija, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.

– Hänellä on pääsy liiton kautta viimeisimpään tietoon ja koulutuksiin, joka on myös työpaikan työntekijöiden etu.

Uusille työsuojeluvaltuutetuille järjestetään yksipäiväinen työsuojeluinfo. Sitten työsuojeluvaltuutettu osallistuu kolmipäiväiseen luottamushenkilöiden peruskoulutukseen. Koulutuksessa käydään läpi työsuojeluvaltuutettujen tehtävät, vastuut ja toimintaverkostot. Tämän jälkeen työsuojeluvaltuutetut jatkavat asiantuntijakoulutukseen, jossa tutuksi tulevat myös työntekijöiden oikeudet, velvollisuudet ja työympäristöä koskevat tärkeimmät sopimukset ja lait.

– Työsuojeluvaltuutetuilla on mahdollisuus jatkokouluttautua esimerkiksi osallistumalla kaksipäiväiseen luottamushenkilö työhyvinvoinnin kehittäjänä -koulutukseen, kertoo koulutussuunnittelija Mervi Savonen Ammattiliitto Prosta.

Työsuojeluvaltuutettu ajaa yhteistä etua

Työsuojeluvaltuutetut valvovat työpaikalla henkilöstön edustajina työsuojelulain toteutumista. He perehtyvät työpaikkaansa koskeviin työsuojeluasioihin ja osallistuvat työpaikan työsuojelutarkastuksiin.

– Hyvä työsuojeluvaltuutettu uskaltaa ottaa hankaliakin asioita kehittämiskohteeksi, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.

Työsuojeluvaltuutettu voi joutua puuttumaan esimerkiksi toimihenkilöiden jaksamiseen, työpaikkakiusaamiseen ja muihin ristiriitatilanteisiin.

Toimihenkilöillä on oikeus omaan työsuojeluvaltuutettuun

Vähintään kymmenen hengen työpaikoille on lain mukaan valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Toimihenkilöillä on oikeus valita oma työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua.

– Toimihenkilöiden kannattaa valita oma työsuojeluvaltuutettu, joka tuntee toimihenkilötyön. Näin henkiseen ja psyykkiseen jaksamineen kiinnitetään enemmän huomiota, kertoo työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tarja Korkalainen Ammattiliitto Prosta.

Työsuojeluhenkilöt valitaan marras-joulukuussa

Tänä vuonna valittavien työsuojeluhenkilöiden kahden vuoden mittainen toimikausi alkaa vuoden 2014 alussa loppuu vuoden 2015 lopussa. Joillakin työpaikoilla kausi voi kestää kolme tai neljä vuotta.

Työnantajaa edustaa työsuojelupäällikkö. Työsuojelupäällikkö on yleensä työnantaja itse, ellei ketään ole nimitetty tehtävään. Työsuojelupäällikkö käynnistää vaalien toteuttamisen työpaikoilla.

Työturvallisuuskeskus ylläpitää lakisääteistä työsuojeluhenkilörekisteriä, johon työnantajan on velvollisuus ilmoittaa työpaikan työsuojeluyhteistoimintaan nimettyjen ja valittujen henkilöiden yhteystiedot. Tiedot valinnoista tulee ilmoittaa myös omaan liittoon heti valinnan jälkeen.

Ohjeet vaalien toteuttamiseksi löydät Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta  ja ProPlussasta, jonne kirjautuaksesi tarvitset tunnukset.

Lisää aiheesta

15.11.2011 Työssä turvassa?

15.10.2007 Työsuojeluvaltuutettu saa näköalapaikan