Hyppää pääsisältöön

Jouluapulaisen kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus

Eipäs tonttuilla töissä joulunakaan. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja töiden loputtua pyytää työtodistus.

Joulun kausitöistä on hyvä sopia yhtä tarkasti kuin muistakin töistä.

Pro Uutiset / lähde: Työsuojeluhallinto

Suullinen työsopimus on pätevä,  mutta mahdolliset väärinkäsitykset tai riitatapaukset on helpompi selvittää, jos  työsuhteen ehdoista on sovittu mustaa valkoisella, muistuttelevat työsuojeluviranomaiset.

15-vuotias ja sitä vanhempi voi tehdä työsopimuksen itse. Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksella. Työsopimuksesta on käytävä ilmi ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto, määräaikaisuuden peruste sekä sovellettava työsopimus.

Määräaikainen kausityö päättyy työsopimuksessa sovitun ajan kuluttua ilman irtisanomisaikaa. Työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada työsuhteen päättyessä työtodistus. Työtodistus kannattaa pyytää aina, sillä siitä on hyötyä, kun hakee seuraavaa työtä tai uutta koulutuspaikkaa.

Ongelmat selvitetään ensin töissä

Jos töissä on jostain syystä ongelmia, ne selvitetään ensisijaisesti työpaikalla. Apua pulman ratkaisemiseksi voi pyytää luottamusmieheltä, työsuojeluvaltuutetulta tai muulta työntekijöiden edustajalta.

Jos asia ei työpaikalla selviä, voi kääntyä työsuojeluviranomaisen puoleen. Aluehallintoviraston työsuojelunvastuualueet neuvovat sekä työnantajia että työntekijöitä.