Hyppää pääsisältöön

Joulusauna hellii mieltä ja kehoa: Näillä vinkeillä onnistut

joulusauna
Saunoja ja saunomistyylejä on monia, mutta joulunpyhinä kiuas lämpiää suurimmassa osassa Suomen saunoja. ProStoori sai vinkit joulusaunaan kiuasvalmistaja Harvian toimihenkilöiden varaluottamusmies Jari Äijäseltä.

Joulusauna hellii mieltä ja kehoa: Näillä vinkeillä onnistut

Julkaistu 17.12.2020 klo 09:33
ProStoori
Kirjoittanut
Verna Julkunen
Saunoja ja saunomistyylejä on monia, mutta joulunpyhinä kiuas lämpiää suurimmassa osassa Suomen saunoja. ProStoori sai vinkit joulusaunaan kiuasvalmistaja Harvian toimihenkilöiden varaluottamusmies Jari Äijäseltä.

Vinkit joulusaunan lämmitykseen

1. Puhtaus on kaiken alku 

Tärkeä rituaali ennen joulua on pesu hajusteettomalla, saunan pesuun tarkoitetulla tuotteella. – On makuasia, millä haluaa pestä, mutta hajusteettomuus on pesuaineissa trendinä, ja itse käytän hajusteettomia tuotteita. Kevyt putsaus riittää. Nykyisin käytetään peflettejä ja laudeliinoja, joten saunat eivät ole niin likaisia kuin ennen, kertoo Jari Äijänen.

2. Polta kiukaassa vain puuta, älä roskia 

Koivussa on paras energiatiheys, mutta sekapuuta lämmittämällä hormi pysyy puhtaampana. Puukiukaissa pienipäästöiset kiukaat ovat trendinä, ja päästöihin ja hormin kuntoon voi vaikuttaa itsekin polttamalla puhdasta puuta.

3. Koivuvasta taikka -vihta on monelle joulusaunan kunkku 

Hauduta vastaa lämpimässä vedessä. Kun vasta on pehmennyt, vaihda vesi viileään. Säilytä vastaa käytön välillä vedessä, silloin vasta kestää käyttöä pidempään. Jos haluat saunaan koivun tuoksua, kaada vettä vastalle ja ravista kiukaan päällä. Hyvä on myös muistaa saunatonttua kaatamalla löylyveden mukana tilkka olutta kiukaalle.

Hyvä on myös muistaa saunatonttua kaatamalla löylyveden mukana tilkka olutta kiukaalle.

4. Nauti saunan hyvistä vaikutuksista

Viimeinenkin joulustressi jää taakse, kun kiuas sihahtaa. Saunalla on myös tutkitusti terveysvaikutuksia. Se muun muassa saa veren kiertämään tehokkaammin ja parantaa verisuonien joustavuutta. Sen tiedetään myös alentavan verenpainetta ja pienentävän sepelvaltimotaudin riskiä. Sauna parantaa lisäksi vastustuskykyä ja ihon kuntoa sekä rentouttaa.

 

 ProStoori toivottaa lukijoilleen rentouttavia saunahetkiä!

Harvialla on saavutettu tavoitteet koronasta huolimatta

Harvia on suomalainen sauna- ja spatuotteiden valmistaja, jonka tuotteista jo 75 prosenttia menee vientiin. Harvian tuotteita ja ratkaisuja myydään yli 80 maassa. Sauna ja saunominen on siis entistä enemmän myös muiden kuin suomalaisten juttu. Yksi Harvian suurimmista vientikohteista on USA, josta yritys on myös ostanut tuotantolaitoksen.

Korona ei ole vaikuttanut Harvian toimintaan kielteisesti. Vaikka aluksi suunniteltiin, että pandemian takia pidetään lomia pois, onkin tehdas saanut pyöriä täysillä – tuotannossa on vuoden lopussa ylityöt tapissa. Tavoitteisiin on päästy, ja Harvia aikookin maksaa tulospalkkioita työntekijöilleen.

Pari vuotta sitten pörssiin listautunut Harvia osti keväällä 2020 noin 80 prosentin enemmistöosuuden saksalaisesta EOS Groupista. EOS on ammatti- ja premiumkäyttöön tarkoitettujen sauna- ja spa-tuotteiden valmistaja. Näin Harvian valikoimaan saatiin kaikkein kovinta luksusta edustavat tuotteet.

Saksassa saunominen onkin suosittua. Suomalaisten ja saksalaisten saunomistottumuksissa on kuitenkin eroja. Näin kertoo tuore selvitys, johon osallistui 400 suomalaista ja 400 saksalaista eri ikäistä kuluttajapaneelin jäsentä. 94 prosenttia suomalaisista ja 49 prosenttia saksalaisista käy saunassa ainakin muutaman kerran vuodessa Tuloksissa korostuivat saunan merkitys mielen ja kehon hyvinvoinnille sekä kestävän kehityksen arvot.

Suomalaiset arvostavat saunomisen perinteitä ja yksityisyyttä

– Suomessa saunomiseen liittyy paljon perinteitä, ja se näkyy myös saunojen ulkonäössä. Meillä suositaan perinteisiä löylysaunoja, kertoo Harvian tutkimus- ja tuotekehitysyksikössä työskentelevä toimihenkilöiden varaluottamsmies Jari Äijänen.  

Saksalaisia kiinnostavat myös infrapuna-, höyry- ja erilaiset yhdistelmäsaunat.

Ehkä isoin ero Suomen ja Saksan saunakulttuureissa on yhteisöllisyys, joka on suuressa roolissa Saksassa. Suomalaiset kylpevät tyypillisesti yksityisissä saunoissa, kun taas saksalaiset käyttävät paljon julkisia saunoja.

Suurimmalle osalle saunojista sekä Suomessa että Saksassa sauna on tärkeä osa elämää. Suomessa saunan merkitys kasvaa saunojien ikääntyessä. Suomalaisille saunomisessa korostuvat henkiset vaikutukset, kuten stressin poisto, nautiskelu ja henkisen hyvinvoinnin edistäminen. Saksassa korostetaan saunan fyysiseen terveyteen ja kauneudenhoitoon liittyviä vaikutuksia.