Hyppää pääsisältöön

Kemian alan työhyvinvointi paranee yhteistyöllä

Yhdessä tekemällä työhyvinvointi paranee.
Pro on aktiivisesti mukana kemian alan Hyvää huomista -nimisessä työhyvinvointihankkeessa. Sen tämän vuoden teema on osallistava kehittäminen.

Kemian alan työhyvinvointi paranee yhteistyöllä

Julkaistu 26.06.2017 klo 10:33
ProStoori
Kirjoittanut
Jukka Nortio
Pro on aktiivisesti mukana kemian alan Hyvää huomista -nimisessä työhyvinvointihankkeessa. Sen tämän vuoden teema on osallistava kehittäminen.

– Osallistavan kehittämisen ajatuksena on saada yrityksen kaikki osapuolet kehittämään yhdessä työhyvinvointia ja tuottavuutta. Toimenpiteet ideoidaan ja kehitetään yrityskohtaisesti henkilöstöryhmien kesken niin, että kaikki varmasti sitoutuvat niihin ja osallistuvat kehittämiseen, Pron asiantuntija Taru Reinikainen sanoo.

 

Kullakin työpaikalla ideoidaan, miten työhyvinvointia voidaan kehittää parhaalla mahdollisella tavalla juuri siellä. Reinikainen kertoo, että hankkeen taustaryhmät tarjoavat työpaikkakohtaisiin kehittämishankkeisiin työkaluja ja toimintatapoja sekä käytännön opastusta asioiden eteenpäin viemiseen, mutta ei valmiita toimintamalleja.

 

– Teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Työturvallisuuskeskuksen kanssa, jolla on meneillään työhyvinvoinnin yhdessä kehittämistä korostava laaja hanke. 

Kemianteollisuus on vuonna 2020 Suomen paras toimiala.  

Hyvää huomista -hankkeen etenemistä kannustaa työntekijöiden ja työnantajien yhteinen tavoite: kemianteollisuus on vuonna 2020 Suomen paras toimiala.  Hankkeella on myös toinen selkeä tavoite.

 

– Parannamme yritysten tuottavuutta työhyvinvoinnin avulla niillä keinoilla, jotka yritykset tuntevat parhaiten omikseen.

Parhaat toimintamallit jakoon

Osallistava kehittäminen etenee niin, että syksyllä aloitetaan yrityskohtaiset kehittämistoimet. Niissä saatavia kokemuksia ja parhaita käytäntöjä sovelletaan mahdollisimman pian koko toimialalle.

 

– Keräämme toimintamalleja, kokemuksia ja tuloksia siitä, miten prosessit etenevät. Yritykset ovat valtavat kiinnostuneita kuulemaan, miten asioita on tehty muualla ja minkälaisia kokemuksia on saatu.

 

Reinikaisen mukaan monet työhyvinvoinnin kehittämiseen liittyvät asiat ovat toimialariippumattomia ja niitä voi siksi soveltaa eri sopimusaloille.

 

Hyvää huomista -hankkeesta sovittiin vuoden 2009 työehtosopimuksessa, ja se aloitettiin seuraavana vuonna. Siinä on aiemmin nostettu teemoiksi muun muassa varhainen välittäminen, työyhteisötaidot ja johtaminen. Osahankkeita on toteutettu yritystasolla ja niistä saatuja kokemuksia on hyödynnetty koko toimialalla.

 

Kaikki osapuolet mukana

Hyvää huomista -hankkeessa ovat mukana kaikki kemian alan työmarkkinaosapuolet: Pro, Team, YTN ja Kemianteollisuus. Vuodesta 2014 alkaen 100 alan yritystä on raportoinut työhyvinvoinnista 17 mittarilla. Hanke on osa Kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa. Hyvää huomista palkittiin lokakuussa 2015 Euroopan kemianteollisuuden Responsible Care Award -palkinnolla.