Pro Uutiset/Päivi Brink/kuvat: Suvi Elo
Kun kesätyöpaikan saa, kannattaa verkostoitua muidenkin kuin oman yksikön ihmisten kesken.
– Seuraavana kesänä paikkoja voi olla avoinna toisilla osastoilla. Myös urakehityksen kannalta monipuolisesta kokemuksesta on hyötyä, vinkkasi Pron kemian sopimusvastaava Taru Reinikainen.
Avoimia työpaikkoja ja hyviä vinkkejä tarjoiltiin kemian opiskelijoille Turussa kesätyötapahtumassa, jossa Pro oli tietysti mukana. Kemianteollisuuden kesätyöpäivänä osa alan näkyvimmistä yrityksistä esitteli toimintaansa tietoiskuissa ja kertoi kesätyöpaikoista.
”Kesätyö on mahdollisuus soveltaa oppimaansa”
Linda Nurmi, Turun amk, prosessi- ja materiaalitekniikka, 2. vuoden opiskelija kertoo:
– Olin viime kesänä Teollisuuden Voiman laboratoriossa Olkiluodossa, ja pääsin tutkimaan pohjavettä. Pääsin ihan oikeisiin töihin. Ensin sain helppoja tehtäviä, ja kun niihin tuli rutiinia kesän kuluessa, sain haasteellisempia tehtäviä. Opin uusia asioita erityisesti tietokoneiden avulla käytettävistä laitteista. Pääsin harjoittelemaan näytteiden ottoa. Haen samaan paikkaan ehkä tänäkin vuonna.
– Kokemus on kesätöissä palkkaa tärkeämpi tässä vaiheessa opintoja. Työpaikan ilmapiiri on tärkeä, ja mahdollisuus soveltaa opinnoissa oppimaansa. Unelmieni kesätyöpaikka olisi laboratorio, missä voin oppia veden analyysimenetelmiä ja veden kemiaa. Opintojen päätyttyä haluaisin laboratorioinsinööriksi.
”Kesätyössä tärkeitä työkokemus ja palkka”
Tomi Saarinen, Turun amk, prosessi- ja materiaalitekniikka, 2. vuoden opiskelija
– Tein viime kesänä töitä Nestléllä, ja se oli hieno näköalapaikka. Olin tuotantotöissä elintarvikepuolella ja sain kiinnostavia tehtäviä. Unelmien kesätyöpaikkani olisikin nimenomaan elintarvikepuolella laadun varmistuksessa ja tuotekehityksessä. Unelma-ammattini olisi tuotekehitysinsinööri. Täältä kesätyöpäivästä haen näkökulmia alaan ja yleiskatsausta alan yrityksiin.
– Opiskelijalle sekä kesätyön tuoma kokemus että palkka ovat tärkeitä. Työn pitää kuitenkin olla mieluista. Kesän jälkeen käteen jää työkokemusta, oman alan osaamista ja on toivottavasti päässyt soveltamaan koulussa opittua.
”Voin suunnata koulutusta kiinnostavan työn mukaan”
Marianne Viitamaa, Turun yliopisto, kemia, 2. vuoden opiskelija
– Hain kemian alan kesätöitä viime vuonnakin, mutta en saanut. Hakijoita on joka vuonna todella paljon. Olisi hienoa, jos pääsisin kesäksi vuorolaborantiksi, tai kemian alan pakkaamokin riittäisi näin alkuun. Mieluiten olisin kesätöissä isossa yrityksessä, missä voisi edetä talon sisällä myöhemmin. Tärkeintä olisi saada työkokemusta ja päästä harjoittelemaan alan töitä.
– Kesätöistä jää päällimmäisenä käteen se, että pääsee näkemään todellista työelämää. Opintoni ovat vielä alussa, joten voisin suunnata opintojani ja erikoistumista sen mukaan, mikä alkaa kiinnostaa. Unelma-ammattia minulla ei vielä ole selvillä. Tämä kesätyötilaisuus on hyödyllinen, vaikka en etukäteen tarkkaan tiennyt, mitä täällä tapahtuu.”
Lähes 200 kesätyötä auki kemian aloilla Turun seudulla
Kemianteollisuus ry. järjesti helmikuisena tiistaina Turussa kemian kesätyöpäivän Turun ammattikorkeakoulun tiloissa. Yritykset esittelivät itsensä tietoiskuissa. Mukana olivat ainakin Neste, Orion, Perkin Elmer, Yara Suomi, Bayer ja Neste Jacobs. Turun seudulla alan kesätyöpaikkoja on tarjolla yli 200. Opiskelijat osallistuivat innokkaasti tapahtumaan ja kokivat sen tarpeelliseksi.
Ammattiliitto Pron ständillä riitti kiinnostuneita kävijöitä. Pron kemian sopimusvastaava Taru Reinikainen ja Turun aluetoimiston teollisuuden sopimusalan asiamies Liisa Salonen vastasivat auliisti kysymyksiin. Mitä neuvoja antaisitte niille, jotka saavat kesätyön?
– Suhtaudu avoimesti työtehtäviisi ja pyri kehittymään monipuolisesti, Reinikainen painottaa.
Entä jos vielä ei ole saanut kesätöitä?
– Kemian alan ammattijärjestöjen yhteistyönä kaikki kemian alan kesätyöpaikat on koottu osoitteeseen Kemianteollisuus.fi. Sieltä löytyy jopa tuhansia kesätyöpaikkoja eri puolilta Suomea.
Pron opiskelijajäseneksi voi liittyä ilmaiseksi. Työskentely opiskeluaikana kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Jos turvan ehdot täyttyvät, voit saada ansiosidonnaista valmistuttuasi, jos et löydä heti töitä. Ehdot täyttyvät, jos olet 28 kuukauden aikana ollut 26 kalenteriviikkoa palkkatöissä, viikkotyöaikasi on ollut vähintään 18 tuntia ja olet maksanut kassan jäsenmaksua. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää päätoimisen opiskelun takia jopa seitsemään vuoteen.
Kiinnostuitko? Liity opiskelijajäseneksi tästä.