Hyppää pääsisältöön

Kemijoki Oy:n yt-neuvotteluista nollatulos

– Toivomme, ettei tämän prosessin tuloksena ole, että ihmiset irtisanotaan ainoastaan sen vuoksi, että yhtiön hallitus sekä johto saisivat siitä bonukset, toteavat luottamusmiehet. Suomen valtio omistaa enemmistön tuottavan yhtiön osakkeista.

Pro Uutiset

Vesivoimayhtiö Kemijoki Oy:n yt-neuvottelut päättyivät henkilöstöedustajien pettymykseen. Valtion enemmistöomistama yritys suunnittelee 40–60 henkilön irtisanomista ja 90–120 henkilön ulkoistamista. Sen jälkeen Kemijoki Oy:n palvelukseen jäisi 185 työntekijästä enää 20–30 henkilöä.

Henkilöstö tyrmistyi. Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät samaan tilanteeseen kuin mistä alkoivatkin.

– Olemme istuneet kahdeksan viikkoa ja lopputuloksena on, että henkilöstö roikkuu edelleen löyhässä hirressä. Edelleenkään ei ole tarkkaa tietoa, kuinka monta henkilöä irtisanotaan ja ulkoistetaan, toteavat toimihenkilöiden luottamusmies Juhani Kuusela, ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Jukka Kelloniemi ja työntekijöiden luottamusmies Jorma Tiuraniemi.

Yrityksen suunnitelmien mukaan Kemijoki Oy olisi tulevaisuudessa vesivoimatuotannon tilaaja, joka hankkisi tarvittavat palvelut yhtiön ulkopuolisilta palvelutoimittajilta. Kahtakymmentä voimalaitosta pyörittävä yritys tavoittelee ulkoistamisella arviolta 4−6 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä.

– Neuvottelujen lopputulos vaikuttaa etukäteen päätetyltä, toteaa energia-alan sopimusalavastaava Petteri Hyttinen Ammattiliitto Prosta.

Hyttisen mukaan näyttää siltä, että toimihenkilöt ja työntekijät on pantu vastaamaan omilla työpaikoillaan yhtiön taloudellisesta menestyksestä, ja lisäksi myös siitä, että sähkömarkkinoiden tukkuhinnat eivät kulje toivottuun suuntaan.

Tuottava ja kustannustehokas pihistelee

Kemijoki Oy on pohjoismaiden kustannustehokkain vesivoimayhtiö ja se vaikuttaa Suomen pisimmällä joella. Luottamusmiesten mukaan Suomen valtion olisi enemmistöomistajana toimittava yhteiskuntavastuullisesti ja huolehdittava ympäristövastuusta.

Kemijoki Oy:n taloudellisesta tilasta ei ole huolta. Yhtiön omistajat korjaavat taskuunsa vähintään 350 prosentin vuotuisen tuoton sijoittamalleen pääomalle. Rahassa tuotto on satoja miljoonia.

– Toivomme, ettei tämän prosessin tuloksena ole, että ihmiset irtisanotaan ainoastaan sen vuoksi, että yhtiön hallitus sekä johto saisivat siitä bonukset, toteavat luottamusmiehet.

Ammattiliitto Prossa kummeksutaan tuottavan yhtiön väenvähennyshaluja.

– Yhtiö teki viime vuonna noin 150 miljoonaa euroa tuottoa, kertoo energia-alan sopimusalavastaava Petteri Hyttinen.

Henkilöstöjohtaminen retuperällä

Henkilöstöä edustavat luottamusmiehet kritisoivat yhtiön henkilöstöjohtamista. Yt-neuvotteluista tiedottaminen on ollut luottamushenkilöiden harteilla. Henkilöstö kokee, että heille on jopa valehdeltu.

– Neuvottelujen alussa mainostetut kahden vuoden aikana pehmeästi toteutettavat muutokset vaihtuivat heti aikatauluun, jonka mukaan kesään 2014 mennessä reilusti yli puolet väestä ei ole enää Kemijoki Oy:n kirjoilla, toteavat luottamusmiehet Kuusela, Kelloniemi ja Tiuraniemi.

Henkilöstön edustajia suututtaa myös työnantajan ehdottaman irtisanomiskorvauksen määrä.

– Paketin suuruus ei ole missään suhteessa yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, eikä siihen että pois potkitaan ihmisiä joiden keski-ikä on yli 52 vuotta.

Monet työsuhteet Kemijoki Oy:ssä ovat kestäneet 20–30 vuotta. Uuden työpaikan löytäminen Lapista on vaikeaa.

Luottamusmiesten mukaan yhtiö ei myöskään missään vaiheessa ole halunnut oikoa Helsingin Sanomien julkisuuteen tuomaa virheellistä tietoa, jonka mukaan yhtiö olisi taloudellisessa ahdingossa.

Aiemmin aiheesta:

3.11.2013 Mitä mieltä omistajaohjauksesta on vastaava ministeri Pekka Haavisto? Lue haastattelu Talouselämästä.

27.9.2013 Aikalisä Kemijoen ulkoistamissuunnitelmille – henkilöstön vaatimus ministeritapaamisessa

6.9.2013 Kemijoki Oy:n potkusuunnitelmat vaarantavat ympäristön ja henkilöstön

3.9.2013 Kemijoki Oy:n henkilöstö marssi ulos

3.9.2013 Kemijoki Oy suunnittelee potkuja ja ulkoistuksia yli sadalle