Hyppää pääsisältöön

Kuinka jaksan kuumalla töissä?

Nainen vilvoittaa oloaan viuhkaa löyhyttämällä.
Kesä nostaa lämpötiloja monilla työpaikoilla. Niin työnantajan kuin työntekijänkin tulee arvioida ja hallita riskejä kuumatyössä.

Kuinka jaksan kuumalla töissä?

Julkaistu 01.08.2018 klo 14:17
Uutiset
Kesä nostaa lämpötiloja monilla työpaikoilla. Niin työnantajan kuin työntekijänkin tulee arvioida ja hallita riskejä kuumatyössä.

Pro Uutiset/Juttu julkaistu alun perin 1.8.2018

Kesä hellii lomalaisia, mutta kuormittaa monia työntekijöitä.  Helteet vaativat työnantajilta toimenpiteitä työpaikan työskentelyolojen sekä työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Niin kutsutusta kuumatyöstä puhutaan, kun ilman lämpötila ylittää työskentely-ympäristössä 28 asteen rajan.

— Työympäristön lämpöolosuhteiden vaikutus työntekijöiden terveyteen ja työtehoon on riippuvainen esimerkiksi lämpötilasta, lämpösäteilystä, ilman kosteudesta ja -liikkeistä sekä työn fyysisestä kuormittavuudesta ja vaatetuksesta. Tuotantoympäristössä syntyvän lämpökuormituksen lisäksi myös toimistotiloissa voi varsinkin kesähelteillä lämpöolot nousta liian korkeiksi. Työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 °C, kun ulkoilman lämpötila on yli  +25 °C, Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen sanoo.

Kuumuus kuormittaa elimistöä

Korkea lämpötila kuormittaa ihmisen elimistöä ja vaikuttaa esimerkiksi työntekijän suorituskykyyn. Kuumuus kasvattaa muun muassa sydämen kuormitusta sekä lisää elimistön kuivumisen uhkaa. Aivojen lämpötila voi myös nousta, josta seuraava keskushermoston väsymys heikentää suorituskykyä ja voi aiheuttaa uupumista sekä työn keskeytymistä.

Monet tekevät kuumatyötä kuitenkin myös vuoden ympäri. Monissa töissä, joissa käytetään esimerkiksi uuneja tai muita tehokkaita lämmönmuodostajia, voi työn aiheuttava kuumuus olla merkittävää talviaikaankin.

Kuivalle kuumuudelle altistuvat esimerkiksi työntekijät metalliteollisuuden tai lasi- ja keramiikkateollisuuden työtehtävissä. Kostealle kuumuudelle työntekijät altistuvat esimerkiksi keittiöissä, pesuloissa tai leipomoissa.

Tauot auttavat helteellä

Helteiden aikana työnantajan tulee eri toimilla ehkäistä kuumuudesta työntekijöille aiheutuvaa kuormitusta. Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvoitettu tarpeellisilla toimenpiteillä huolehtia työntekijöiden terveydestä sekä turvallisuudesta työssä. Myös lämpöön liittyviä riskejä voidaan hallita sekä estää, mikäli ne huomataan ja arvioidaan ajoissa.

— Lämpötilan viilentämistä toimistotiloissa voidaan edistää esimerkiksi käyttämällä pimennysverhoja, kaihtimia ja/tai erillisiä, liikuteltavia viilennyslaitteita ja tuulettimia, joilla voidaan saada välikaista apua silloin, kun kyse on kohtuullisen lyhytaikaisesta hellejaksosta. Viilennyslaitteiden ja tuulettimien sijoittamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei niistä aiheudu haitallista vetoa työntekijöille. Pidempiaikaisissa tilanteissa on ryhdyttävä tehokkaampiin toimenpiteisiin, Luukkanen muistuttaa. 

Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila pysyy työympäristössä alle 28 asteessa. Jos näistä toimenpiteistä huolimatta työpaikan lämpötila ylittää 28 asteen rajan, on työtä tauotettava säännöllisesti.

Käytännöksi on muodostunut, että kevyissä ja keskiraskaissa töissä pidetään kymmenen minuutin tauko tunnissa, jos työpaikan lämpötila ylittää 28 asteen rajan. Jos lämpötila ylittää 33 astetta, on tarpeellista pitää viidentoista minuutin tauko tunneittain.

Juo ja lepää riittävästi

Kannattaa myös muistaa, että työntekijä voi myös itse hallita kuumatyön haittoja. Työterveyslaitoksen mukaan työntekijä voi vähentää kuumatyön riskejä esimerkiksi juomalla riittävästi, syömällä monipuolisesti, pukeutumalla työnmukaisesti sekä lepäämällä riittävästi.

Lisää tietoa kuuman työn vaikutuksista ja työnantajan velvollisuudesta huolehtia turvallisista työoloista löydät Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta.