Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Ammattiliitto Prossa on huomattu, että kaikilla työpaikoilla työnjohto ja lähiesimiehet ei saa varoja tai resursseja parantaa puutteelliseksi huomattua työturvallisuutta.
– Esimiehille on vastuun lisäksi annettava toimintavaltuudet ja aikaa parantaa työturvallisuutta työpaikoilla. Havaittuihin riskeihin on voitava aina puuttua. Vaaran paikat on saatava korjauttaa heti, vaikka se jotain maksaisikin, toteaa työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.
Lain mukaan työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu työpaikoilla sille, joka johtaa ja valvoo työtä ja jolla on myös todelliset toimintavaltuudet puuttua tilanteisiin.
– Yrityksille tapaturmien aiheuttamat sairauslomat tulevat kalliiksi. Ennaltaehkäisyyn panostaminen on siihen verrattuna edullista, työympäristöasiantuntija Lehtoranta sanoo.
Lähiesimies useimmiten vastuuseen
Työntekijöiden lähimmät esimiehet joutuvat työtapaturmista useimmiten rikosoikeudelliseen vastuuseen. Korkeimman oikeuden tuomitsemiskäytännöt kertovat, että ylin johto on tullut tuomituksi 15 prosentissa kaikista tapauksista, keskijohto ja työnjohto 75 prosentissa ja työntekijät 10 prosentissa onnettomuuksista.
Tämä todettiin työsuojeluhallinnon raportissa jo vuonna 2006.
Vastuu turvallisesta työpäivästä on organisaation ylimmällä päätöksentekotasolla, sanoo työturvallisuuslaki. Vastuu voi siirtyä tehtävien mukana eteenpäin, kunhan samalla siirtyvät toimivaltuudet ovat riittävät työn turvallisuuden takaamiseksi.
Palkansaajille sattui vuonna 2010 yhteensä 124 208 työtapaturmaa, mikä oli 6,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2009. Näistä 104 788 sattui työpaikoilla ja loput työn ja kodin välisellä matkalla, selviää Tapaturmavakuutuslaitosten liitosta (TVL).
Muuta aiheeseen liittyvää:
31.1.2012 Työnantaja selviää sakoilla kuolemasta
Työturvallisuuslain 16 § määrittelee vastuut
Kuka tuomitaan? Työsuojelujulkaisuja 81, 2006