– Prossa tarjolla on valtavasti tukea jo työttömyysturvassa ja lakineuvonnassa. Molemmat ovat erittäin tärkeitä tänä aikana. Minulla on työssä turvallinen tilanne, mutta näin ei välttämättä aina ole, Jalonen toteaa. Aktiivisen Jalosen työpaikka kuuluu kiinteistöpalvelualan tessiin.
Kuva: Markus Sommers
Ammatissa Pro -lehti / Tuomo Tarvas Kuva Markus Sommers
Sokeain Ystävät on näkövammaisten hyväksi toimiva säätiömäinen yhdistys, joka muun muassa myöntää satoja tuhansia euroja vuodessa avustuksina yksityishenkilöille sekä apurahoja silmälääketieteelliseen tutkimukseen. Yhdistys myös hallinnoi useita eri kiinteistöjä. Yhteistyökumppanit hoitavat isännöinnin ja huollon.
Miia Jalonen on työskennellyt yhdistyksessä kuusi vuotta.
– Tänä aikana siitä on kasvanut neljän säätiön ja yrityksen pieni konserni, Jalonen kuvailee.
Hän vastaa Sokeain Ystävien viestinnästä ja vuokraushallinnosta. Viestintään kuuluu muun muassa sisällön tuottamista nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Vuokraushallinto puolestaan pitää sisällään muun muassa vapautuvista asunnoista ilmoittelua, näyttöjen järjestämistä ja vuokrasopimusten tekemistä.
– Meillä on tarjolla paljon asuntoja myös vapaille markkinoille, kuten Schalinin talo Helsingin Ullanlinnassa, Jalonen kertoo viitaten upealla paikalla sijaitsevaan, vuonna 1902 rakennettuun kivitaloon.
Liitosta turvaa vaikeina aikoina
Miia Jalosella oli vankat perusteet liittyä Prohon viime huhtikuussa. Pro on neuvotellut hänen työehtosopimuksensa eli kiinteistöpalvelualan tessin, ja myös jäsenpalvelut ovat Jalosen mukaan erittäin hyvät.
– Tarjolla on valtavasti tukea jo työttömyysturvassa ja lakineuvonnassa. Molemmat ovat erittäin tärkeitä tänä aikana. Minulla on työssä turvallinen tilanne, mutta näin ei välttämättä aina ole, Jalonen toteaa.
Prohon liittyminen oli looginen siirto myös siksi, että Jalonen toimii Sihteeriyhdistyksen Helsingin seudun jaoston puheenjohtajana. Sihteeriyhdistys on johdon ja hallinnon assistenttien noin puoli vuosisataa vanha verkosto.
– Pro ja Sihteeriyhdistys eivät sulje toisiaan pois. Pro on puhtaasti ammattiliitto ja Sihteeriyhdistys taas verkosto kollegoille, Jalonen huomauttaa.
Sihteeriyhdistys nostaa taustavaikuttajia
Monessa mukana oleva Miia Jalonen kehuu Sihteeriyhdistyksen aktiivisuutta pääkaupunkiseudulla. Se järjestää yli 50 tapahtumaa vuodessa, yritysvierailuja ja koulutuksia. Muitakin etuja on tarjolla.
Puheenjohtajaksi Miia Jalonen suostui, koska hän halusi saada harjoitusta johtamisessa, esiintymisessä, tiimityöskentelyssä ja vuorovaikutustaidoissa.
– Ensimmäisen puheeni pidin ministerivieraiden läsnäollessa juhliessamme kansainvälistä sihteeripäivää huhtikuussa.
Yhdistys kärsi pari vuotta jäsenkadosta, mutta nyt kato näyttää loppuneen. Jäsenhankintatärppinä sihteerit käyttävät sitä, että konkarit voivat kutsua työkaverinsa mukaan osaan tapahtumista.
– Se on turvallinen keino kokeilla jäsenyyttä jonkun itselle tutun ihmisen kanssa, Jalonen sanoo.
Järjestöjen on Jalosen mukaan elossa pysyäkseen oltava ajassa kiinni.
– Kannattaa olla valmiina tekemään muutoksia, eikä pitää jääräpäisesti kiinni vanhoista hyvistä tavoista.
Sihteeri vai assistentti?
Sihteeriyhdistys-nimi kalskahtaa asiaa tuntemattoman korvaan vanhanaikaiselta. Työpaikkailmoituksissa haetaan enimmäkseen assistentteja, ei sihteereitä. Miia Jalonen ei kuitenkaan näe ammattinimikkeissä eroa.
– Nimike ei kerro paljoakaan. Työnkuva voi olla mitä tahansa laidasta laitaan, ja se riippuu työnantajan tarpeista, toimialasta ja omista mielenkiinnon kohteista. Sihteerit ja assistentit ovat hallinnon ja monen muun asian asiantuntijoita.
Sihteereiltä ja assistenteilta vaaditaan nykyään entistä enemmän osaamista.
– Toimenkuvat ovat laajentuneet ja vaatimukset kasvaneet, mutta arvostus laahaa perässä.
Assistenttien itsensäkin pitäisi Jalosen mukaan rohkeammin nostaa häntäänsä.
– Perinteisesti kaltaisemme taustavaikuttajat ovat aika vaatimattomia, emme tee omasta tuiki tärkeästä roolistamme isoa numeroa. Ehkä pitäisi tehdä.
Taiteilijasta organisaattoriksi
Miia Jalonen on alanvaihtaja. Ensin hän valmistui teatteri-ilmaisunohjaajaksi ja ahkeroi kymmenen vuotta ohjaustöiden, ensi-iltojen ja markkinoinnin parissa, kunnes vaihtelu alkoi houkuttaa.
– Olen persoonaltani enemmän tehokas organisaattori kuin taiteilija. Olin harkinnut assistentin työtä pitkään, Jalonen perustelee.
Jalonen otti vauhtia uralleen henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan kautta.
– Sain sieltä erinomaista palvelua ja mahdollisuuden tutustua nykyiseen työnantajaani rauhassa.
Espoossa asuva Jalonen tasaa työsykettä järjestötoiminnan lisäksi tanssin ja ulkoilun avulla.
– Sienestäminen on maailman paras lääke stressiin, Jalonen suosittelee.