Pro Uutiset
Suomen hallitus korvaa sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset esittämällä 30 prosentin leikkausta lomarahoihin. Samalla se esittää lakisääteistä oikeutta lomarahaan kaikille aloille, sillä etuus ei ole tähän saakka koskenut sopimuksettomia työntekijäryhmiä.
– Lakisääteisyys on parannus niiden alojen kannalta, joilla lomaraha puuttuu työehtosopimuksesta, tai joilla työehtosopimusta ei ole, sanoo teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas Ammattiliitto Prosta.
Työ-ja elinkeinoministeriön lukujen mukaan noin 225 000 työehtosopimukseen kuulumattomalle työntekijälle maksetaan jatkossa lomarahaa.
– Nykyaikana on poikkeuksellista, että lakiin tulee määräyksiä suoraan työehtosopimuksista, toteaa palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi Prosta.
– Osa pelialasta ja mainostoimistoista ovat ilman työehtosopimusta. Samoin isännöinti-, kiinteistö-, uusmedia-alalta puuttuu tes ja heihin muutos lomarahassa vaikuttaa. Epäilen, että eniten sopimusalattomia taitaa olla Akavan piirissä, kertoo ict-ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio.
Moni pätkätyöläinen jää edelleen ilman lomarahaa.
– Rikkonaisissa työsuhteissa kuten pätkätöissä monilta jää edelleen lomat pitämättä ja lomarahat saamatta, Vuorio huomauttaa.
Miten lasketaan 30 prosenttia lomarahasta?
Lomarahan pienentämisen laskukaava jäi hallituksen eilisen tiedotustilaisuuden jälkeen epäselväksi. Pieneneekö se 30 prosenttia laskettuna 50 prosentista eli 16, 7 prosenttia vai 50 prosentista 30 prosenttiin, selviää piakkoin.
Lomaraha on yleensä noin puolet vuosilomapalkasta. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on lomaa 24 päivää, niin siitä puolet eli 50 prosenttia on 12 päivää. Ja 30 lomapäivän osalta 50 prosenttia on 15 päivää.
Lomarahasta maksetaan yleensä puolet lomalle lähtiessä ja puolet lomalta palattaessa, mutta käytännöt vaihtelevat. Osan lomarahasta voi tietyin edellytyksin saada myös työsuhteen päättyessä.
Lomaraha voidaan myös vaihtaa vapaaksi. Sitä varten on useissa työehtosopimuksissa omat laskukaavansa.
Lomaraha koskee myös vuokratyöntekijöitä. Jos alalla sovelletaan työehtosopimusta, vuokratyöntekijöiden lomarahat ovat perustuneet siihen kuten muidenkin.