Hyppää pääsisältöön

Lomautetun kannattaa kouluttautua

Sekä lomautettu että työnantaja hyötyvät, kun lomautuksen ajalle suunnitellaan oikein ajoitettua koulutusta. Päivärahan korotusosa jää nykyisin monelta saamatta.


Kuva: Shutterstock

Pro-lehti/ Pirjo Salmela

Kouluttautuminen lomautusten aikana on järkiratkaisu ja vielä järkevämmäksi sen tekee päivärahan lisäksi maksettava korotusosa. Tätä ei useinkaan osata hyödyntää, vaan koulutustarkoituksiin tarkoitetut korotusosat jäävät lomautusten yhteydessä ulosmittaamatta.

– Jokaisen lomautuksia enteilevän yt-menettelyn yhteyteen tulisi käynnistää projekti, jossa etsitään lomautetuille soveltuvia koulutusmahdollisuuksia ja innostetaan työnantaja järjestämään palkattomat koulutukset lomautusten aikana, kannustaa sopimusala-asiamies Marja-Leena Helin Prosta.

Työvoimaviranomaisten kanssa suunnitelluista omaa ammattia tukevista koulutuksista on mahdollista saada enintään 200 päivää korotettua ansio-osaa normaalin ansiopäivärahan päälle myös lomautusten aikana.

Esimerkiksi 3 000 euron palkalla normaalisuuruinen ansiopäiväraha on 77,56 euroa päivässä. Korotusosa toisi tähän lisää 12,80 euroa päivässä eli 275 euroa kuukaudessa.

Jos lomautetulla on yli kolmen vuoden työhistoria, hän saa omavastuuaikansa jälkeen 20 ensimmäiseltä ansiopäivärahapäivältä korotetun ansio-osan, vaikka ei olisi missään työvoimapoliittisessa toimenpiteessä.

Mutta tätä ei useinkaan tiedetä

Jos lomautetulle laaditaan yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa työllistymissuunnitelma tai sitä korvaava suunnitelma, jossa sovitaan esimerkiksi työvoimapoliittisesta koulutuksesta lomautusten aikana, työntekijä voi saada tuon edellä mainitun 20 päivän lisäksi korotettua päivärahaa jokaiselta koulutuspäivältä. Lisäksi hän voi saada 9 euron verottoman ylläpitokorvauksen.

Lisäksi, jos koulutukset sijoitetaan heti lomautusten alkuun, työntekijä eli ansiopäivärahan hakija voi välttyä kokonaan seitsemän päivän omavastuuajalta. Korotettua päivärahaa voidaan maksaa heti, kun työvoimapoliittinen koulutus alkaa. Omavastuuaika kuluu samaan aikaan pois.

– Paras hyöty lomautetulle saadaan silloin, kun ensimmäinen lomautusjakso kestää yhdenjaksoisesti viikon tai kaksi, huomauttaa sopimusala-asiamies Marja-Leena Helin Ammattiliitto Prosta.

Samasta järjestelmästä hyötyy työnantajakin. Työnantaja välttyy maksamasta palkkakuluja koulutuspäiviltä, koska lomautukset ovat voimassa.

Työvoimaviranomaisilta löytyy apua ja tietoa sopivien koulutusratkaisuiden etsimiseen. Mukaan tulisi ottaa myös koulutuksia toteuttavat tahot räätälöimään koulutukset kysyntää vastaaviksi.

Kannattaa toimia ripeästi, sillä järjestelmään on kaavailtu muutoksia vuodelle 2014.