Hyppää pääsisältöön

Lue työsopimus tarkasti

Työsopimus on enemmän kuin paperi muodon vuoksi. Jos et ymmärrä sen koko sisältöä allekirjoittamistilanteessa, vilauta sopimusta asiantuntijalle.

Ammatissa Pro -lehti / Laura Pörsti

Moni allekirjoittaa työsopimuksen jännittyneessä tilanteessa ja iloisena siitä, että on saanut haluamansa työn. Huolellinen tutustuminen tarjottuun paperiin saattaa jäädä. Allekirjoitustilanteeseen kannattaisi kuitenkin hiukan valmistautua, jottei hyväksy hölmöyksiä.

– Netissä on mallityösopimuspohjia, joita kannattaa katsella valmiiksi. Jos niistä herää kysymyksiä, voi jo etukäteen soittaa omaan aluekeskukseen, neuvoo sopimusala-asiamies Marika Reijo Ammattiliitto Prosta.

Vaikka työsopimus on toimihenkilön ja työnantajan välinen, sitä rajoittavat työehtosopimus, työaikalaki ja vuosilomalaki. Lakeja epäedullisempia sopimuksia ei saa tehdä.

– Jos jokin asia epäilyttää, ei nimeä tarvitse kirjoittaa alle heti. Kysele tarkennuksia ja varmista epäselvyydet liitosta tai luottamusmieheltä, Reijo vinkkaa.

Mitä työehtosopimusta noudatetaan

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Se on toimihenkilön turva mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

– Työsopimus on dokumentti, jonka ensimmäisenä pyydämme, kun alamme selvitellä vaikeaa tilannetta, kertoo Marika Reijo.

Allekirjoitustilanteessa on syytä varmistaa, että työsopimuksessa mainitaan, mitä työehtosopimusta tehtävässä sovelletaan. Omaan työehtosopimukseen on hyvä tutustua ennen työsopimuksen allekirjoittamista.

Lisäksi työsopimuksen on kerrottava työtehtävät ja työaika: onko toimihenkilö kokoaikainen vai osa-aikainen.

– Hyvin paljon on nollasopimuksia, joissa työajaksi on merkitty vaikka 0–37 tuntia. Kaikki eivät ymmärrä tämän tarkoittavan, että jollakin viikolla ei välttämättä ole lainkaan töitä, Marika Reijo sanoo.

Selvitä määräaikaisuuden syy

Mahdollinen koeaika pitää merkitä työsopimukseen. Se saa olla korkeintaan neljä kuukautta tai puolet alle kahdeksan kuukautta kestävästä työsuhteesta. Lisäksi on todettava, onko työsopimus vakinainen vai määräaikainen.

– Jos sopimus on määräaikainen, siinä on kerrottava määräaikaisuuden syy ja päättymispäivä. Syyn on oltava pätevä: esimerkiksi työn projektiluontoisuus tai sijaisuus, Marika Reijo muistuttaa.

Työsopimukseen on syytä kirjoittaa, mikä projekti on kyseessä tai kenen sijaisena henkilö toimii. Yksityiskohtaisuudesta ei ole haittaa.

– Jos perättäisiä määräaikaisuuksia on ehtinyt kertyä useita, liitto voi työsopimusten perusteella tutkia, onko määräaikaisten työsuhteiden ketjuttamiselle lailliset perusteet, Reijo sanoo.

Sovi vain yksi työntekopaikka

Työntekopaikan täytyy ilmetä työsopimuksesta. Yhä yleisemmin työnantaja merkitsee sopimukseen kaksi tai kolme paikkaa. Siitä voi seurata harmillinen yllätys.

– Silloin ei välttämättä saa matkakorvauksia, vaikka joutuu ramppaamaan näiden paikkojen väliä. Siksi olisi tärkeää sopia yhdestä työntekopaikasta, Marika Reijo valottaa.

Toinen kompastuskivi liittyy bonus- ja provisiopalkkaukseen. Tällaisen palkkauksen laskukaavan pitää käydä ymmärrettävästi ilmi työsopimuksen liitteestä.

– Jos epäselvyyksiä on tai kaava vaikuttaa epäselvältä, kannattaa rohkeasti kysyä, miten palkka muodostuu.

Joissakin tapauksissa työhaastattelussa on annettu vaikutelma paljon suuremmista ansioista kuin todellisuudessa on mahdollista saada.

– Liitto voi puuttua asiaan, jos ansio jää alle työehtosopimuksen minimipalkan. Tällöinkin työsopimuksessa on kerrottava, miten bonus koostuu, Marika Reijo painottaa.