Pro Uutiset / Katri Kangas / lähde: Työterveyslaitos
Riskialtteimmat työt käyvät ilmi Työterveyslaitoksen tekemästä selvityksestä, jonka tavoitteena oli tunnistaa eniten kemiallisille aineille altistavat alat ja työtehtävät Suomessa.
Edellä mainituissa työtehtävissä altistutaan muun muassa styreenille, liuotinaineille, rakennuspölylle, kvartsille, nikkelille ja dieselpakokaasuille. Esimerkiksi lujitemuovitöihin kuuluvassa veneiden laminointityössä mitataan edelleen usein raja-arvot ylittäviä styreenipitoisuuksia. Styreeni on liuotinaine, joka pitkäaikaisesti altistuttaessa saattaa aiheuttaa keskushermostohaittoja.
Rakennuspurkutyöt puolestaan altistavat syöpävaaralliselle kvartsille sekä hienojakoiselle rakennuspölylle, joka saattaa aiheuttaa hengityselinhaittoja. Kemikaaleille ja pölyille altistutaan myös monissa muissa rakennusalan töissä sekä eri teollisuusalojen ammateissa, muun muassa betoni- ja puuteollisuudessa.
Haittoja syntyy aiemmin arvioitua helpommin
Kaivoksillakin ongelmana on kvartsi, mutta myös kaivoskoneiden tuottama dieselpakokaasu. Kansainvälinen syöväntutkimusjärjestö IARC (International Agency for Research on Cancer) arvioi vastikään dieselpakokaasun ihmiselle syöpävaaralliseksi perustuen näyttöön suurentuneesta keuhkosyöpäriskistä kaivostyöntekijöillä.
Teollisuuden ammattien lisäksi kemiallisille tekijöille altistavia ammatteja ovat myös parturi-kampaajan työ sekä leipomotyö.
Kemikaaleille ja pölyille altistutaan työpaikoilla tällä hetkellä vähemmän kuin esimerkiksi 1990-luvulla. Toisaalta tieto kemikaalien haittavaikutuksista on lisääntynyt ja on todettu, että haittoja esiintyy alhaisemmilla pitoisuuksilla kuin mitä aiemmin on arvioitu. Tästä syystä myös työpaikoille annetut sallitut pitoisuudet ovat vuosien varrella laskeneet.
Käytännönläheisiä ohjeita tulossa ensi syksynä
Tehty selvitys pohjautuu Työterveyslaitoksen keräämään rekisteritietoon altistumistasoista ja ammattitaudeista eri töissä sekä altistuvien määristä. Kemiallisen riskin arvioinnissa huomioitiin eri altisteiden aiheuttamat terveysriskit ja haitat. Arviointiin osallistuivat Työterveyslaitoksen ja aluehallintoviraston asiantuntijat.
Selvitys kemiallisesta altistumisesta työpaikoilla on osa Kemikaaliriskien hallinta kuntoon (Kemku) -hanketta, jossa mukana ovat Ammattiliitto Pro, TEAM, Kemianteollisuus, sosiaali- ja terveysministeriö ja Työterveyslaitos.
Hankkeessa koottua tietoa hyödynnetään, kun kehitetään ohjeita ja suosituksia kemiallisen altistumisen ja terveysriskien hallintaan riskialtteimmissa ammateissa. Syksyllä 2015 julkaistaan käytännönläheisiä malliratkaisuja työpaikoille sekä materiaalia työsuojelun asiantuntijoille ja työterveyshuolloille.
Kemikaaliturvallisuus-verkkosivut: www.ttl.fi/kemikaaliturvallisuus
Kemikaalivihi: www.ttl.fi/kemikaalivihi
Riskienhallinnan malliratkaisuja: www.ttl.fi/malliratkaisut