Hyppää pääsisältöön

Metson ensimmäinen yt-päivä jätti auki suuria kysymyksiä

– Meidän tavoite on että työpaikat säilyisivät. Edellisissä ja sitä edellisissä yt-neuvotteluissa irtisanotut eivät juuri ole työllistyneet, luottamusmies kertoo.

Pro Uutiset

Konepajayhtiö Metson yt-neuvottelut käynnistyvät tällä viikolla Jyväskylässä. Yt-neuvottelut koskevat 750 työpaikkaa yksiköissä, jotka palvelevat paperi- tai massateollisuutta. Suurimmat yksiköt ovat Rautpohja Jyväskylän lähellä sekä Järvenpää. Pienempiä yksiköitä ovat Valkeakoski, Raisio, Pori ja Varkaus.

– Neuvotteluissa ei kerrottu pörssitiedotteen lisäksi juurikaan uutta tietoa, eikä kysymyksiin saatu vastauksia, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Airi Savolainen.
Henkilöstön edustajat kysyivät, mitä toimipisteitä aiotaan sulkea tai ulkoistaa. Mitkä ovat toimipaikkakohtaiset vähennystarpeet? Entä toimipaikkakohtainen tulos?

Irtisanomisten lisäksi yt-neuvotteluissa käsitellään sisäisiä siirtoja, eläkejärjestelyitä, määräaikaisten työsuhteiden päättämisiä ja lomautuksia. Työnantaja väläyttää myös mahdollisia toimipisteiden sulkemisia.
– Työnantajan mukaan säästöjä ei tehdä juustohöylällä. Se tarkoittaa, että joka yksiköstä ei vähennetä vähän, vaan ilmeisesti suunnitteilla on toimipisteiden sulkemisia tai työn ulkoistamista, Savolainen arvioi.

Neuvottelut jatkuvat ensi keskiviikkona, ja niitä käydään viikoittain eri paikkakunnilla. Neuvotteluihin osallistuu 16 luottamusmiestä eli yksi joka yksiköstä ja henkilöstöryhmästä. Ensimmäisessä neuvottelussa valittiin kuusi henkilöstön edustajaa keskustelemaan tukipaketeista.

– Minulle jäi käsitys, että tässä tapetaan aikaa ja päätökset tulevat vasta ihan loppumetreillä. Henkilöstölle odotus on piinaavaa, kertoo toimihenkilöiden luottamusmies Airi Savolainen.

Useampi kuin neljäs työpaikka vaarassa

Metso työllistää noin 2 850 henkilöä, joten useampi kuin joka neljäs on vaarassa menettää työpaikkansa.
– Päivitetyt luvut puuttuvat, sillä henkilöstö on vähentynyt pikkuhiljaa edellisten yt-neuvottelujen takia, luottamusmies Savolainen toteaa.

Muste on hädin tuskin kuivunut edellisissä irtisanomisilmoituksissa. Metso kävi syksyllä 2012 suomalaisittain jättimäiset yhteistoimintaneuvottelut 630 henkilön irtisanomiseksi ja henkilöstön lomauttamiseksi. Viimeiset irtisanomisajat päättyivät kesän 2013 aikana.

– Ei tähän totu. Viikko on mennyt kuunnellessa ihmisiä ja ihmisten pelkoja, kertoo luottamusmies.
Henkilöstövähennykset toteutetaan todennäköisesti vuoden 2013 kolmannen neljänneksen aikana.

"Tavoite on säilyttää työpaikat"

– Meidän tavoite on, että työpaikat säilyisivät. Edellisissä ja sitä edellisissä yt-neuvotteluissa irtisanotut eivät juuri ole työllistyneet, luottamusmies kertoo.
– Varsinkin 40-57-vuotiaiden kohtalo satuttaa. Kyse on ihmisistä, jotka on sitoutuneet Metsoon ja joustaneet monessa vaikeassa tilanteessa. Projektit on hoidettu hyvin ja kokemuksella.
Henkilöstön palkankorotukset sen sijaan ovat olleet jäissä jo vuosia.
– Nyt monet tekevät vaativuudeltaan ylemmän palkkaluokan tehtäviä, mutta palkka ei vain nouse yhdessä tehtävien vaativuuden kanssa, luottamusmies Airi Savolainen kertoo.

Konepajayhtiö Metso julkaisi heinäkuussa hyvän tuloksen tammi-kesäkuulta 2013 ja tulostiedote hehkutti uusien tilausten lisääntyneen alkuvuonna 9 prosentilla.

Metson tuoreimman, huhtikuussa 2013 käynnistyneen kulukuurin tavoite on noin sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoteen 2016 mennessä. Nyt yritys hakee noin 50 miljoonan euron vähennystä toimintakustannuksiin henkilöstöä vähentämällä.

Osingonjakosuunnitelmat kohauttivat viime syksyn yt-neuvotteluissa

Nykyisten yt-neuvottelujen ulkopuolella on Jyväskylän valimo, jossa yt-neuvottelut alkoivat loppuvuonna 2012 ja irtisanomisajat päättyivät toukokuussa 2013.
Syksyllä 2012 yt-neuvottelujen alkaessa Metso työllisti Suomessa vielä 4100 henkilöä. Yhtiö suunnitteli aiemmin syksyn 2012 yt-neuvottelujen kanssa samaan aikaan lisäosingon maksamista osakkeenomistajille. Metso siirsi osingonmaksua asiasta nousseen julkisen kohun vuoksi.