Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Suomessa useat teollisuusyritykset hakevat nyt säästöjä irtisanomalla lähiesimiehiä. Yrityksissä uskotaan, että työntekijät tekevät hyvää työtä, kunhan heille vain tulostetaan pääkonttorilta ohjeen käteen. Esimerkiksi teollisuuslaitoksen huoltoasentaja voi sen jälkeen lähteä korjaamaan itsekseen mitä tahansa.
Onko näin?
Mika Ahtiaisella on 23 vuoden kokemus työnjohtotehtävissä monissa työyhteisöissä. Hän muistuttaa vanhasta totuudesta, että pomon roolissa on aina joku, vaikka olisi vain kaksi ihmistä tekemässä töitä.
– Ihmisen luonteena on valita vain itselleen mieluisia töitä. Ilman työnjohtoa töiden tasapuolinen tekeminen loppuu ja työyhteisöjen ristiriidat lisääntyvät. Samalla työn tehokkuus laskee.
Työnjohto auttaa tekijöitä teknisten ongelmien ratkaisuissa ja tarvittaessa päättää, miten työssä edetään.
Työnjohto käyttää työnantajan puolesta taloudellista valtaa.
– Lähiesimies tarkastaa ja hyväksyy työntekijöidensä tuntikirjanpidon ja kaiken laskutuksen, joka liittyy vastuualueen tekemisiin. Lähiesimies tarkastaa ja hyväksyy myös yrityksen käyttämien ulkopuolisten töitä laskujen maksua varten.
Peikko Finland Oy:n toimihenkilöiden luottamusmies Kimmo Virtanen kyseenalaistaa konsulttien puheet itseohjautuvista tiimeistä.
– Paraskin tiimimalli tarvitsee teknisesti osaavan ja tuotantomenetelmät ymmärtävän työnjohtajan. Lähiesimies tuntee työntekijöiden vahvuudet ja heikkoudet, sekä osaa ohjata työn tekemistä oikeille henkilöille ja koneille.
Virtasen mukaan nykyaikaisessa yrityksessä toimintaa seurataan mittaamalla, ja vaikeasti mitattavista asioista yritetään päästä eroon. Työnjohtajan arvoa tuotantoketjussa on vaikea mitata lyhyellä aikavälillä.
– Jos yrityksen johto ei edes ymmärrä tuotantoketjun toimintaa, on helppoa säästää kiinteistä palkkakuluista irtisanomalla.
Työnjohtaja toimii puskurina ja suodattimena yritysjohdon ja työntekijän välillä.
– Työnjohtaja muuntaa yritysjohdon näkemykset ja tavoitteet työntekijöille ymmärrettäviksi yksityiskohdiksi. Hän ohjaa työntekijöitä toimimaan yrityksen arvojen mukaisesti, Virtanen huomauttaa.
Monissa yrityksissä työnjohtaja on tärkeä linkki asiakkaaseen, ja varmistaa, että asiakkaan tilaama työ valmistuu sovitussa aikataulussa. Jos tilauksen valmistusvaiheessa tulee käytännön ongelmia, asiakkaan kanssa niitä selvittelee usein työnjohtaja.
Pomottajan sijaan hyvä valmentaja
Esimiehen rooli on muuttunut ja vanhanaikaisen pomottajan sijaan on tullut työn ja työyhteisön kehittäjä.
– Nykyisessä hektisessä elämänmenossa psyykkisen työsuojelun merkitys kasvaa. Ei riitä, että koneet, laitteet ja työmenetelmät ovat kunnossa, ihmisen kuormittumiseen pitää olla aikaa kiinnittää huomiota, sanoo teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas Ammattiliitto Prosta.
Työn organisoinnissa suuntaus on, että organisaatiot madaltuvat. Työntekijöiden koulutustaso on kasvanut, ja työntekijöille siirtyy uusia vastuita. Vastuu kannustaa ja innostaa, ja näkyy ehkä palkassakin, toteaa organisaatioiden kehittämisen palvelukeskuksen päällikkö Jalmari Heikkonen Työterveyslaitokselta.
Joissakin organisaatioissa itseohjautuvien työntekijöiden esimies on kaukana.
– Tiimin esimiehellä saattaa olla jopa 60 alaista ympäri maata. Silloin voi melkein puhua virtuaaliesimiehestä, Heikkonen kertoo.
On syytä harkita tarkkaan, paljonko vastuuta yksi esimies jaksaa realistisesti kantaa.
– Paras ryhmän koko on 6-8 henkilöä.
Positiivinen esimies sparraa ja kasvattaa porukkaa.
– Jokainen on omille virheilleen hiukan sokea, mutta positiivinen esimies auttaa kehittymään työssä, ja antaa rakentavaa ja korjaavaa palautetta. Kun puhutaan valmentavasta johtajuudesta, se tarkoittaa, että hyvä johtaja on hyvä valmentaja.
Työnjohtaja vastaa työturvallisuudesta
Työnjohtaja on lain mukaan vastuussa työturvallisuudesta.
– Lähiesimies tietää alaistensa työt ja työn sisällöt. Tätä tietoa ei ole välttämättä ylemmillä tasoilla, koska suorat kontaktit työn tekemiseen puuttuvat, toteaa työturvallisuusasiantuntija Kai Vihermaa Luvata Pori Oy:stä. Hän on työskennellyt aiemmin lähiesimiehenä ja on nyt myös prolaisten pääluottamusmies ja toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu
Vihermaan mukaan esimies on palkkansa ansainnut.
– Lähiesimies ansaitsee palkkansa tuotannon sujuvuuden ja turvallisuuden tuomalla tuotannon tehokkuudella ja sillä rahalla, jonka yritys ansaitsee matalalla työtapaturmatasolla ja pienillä poissaoloilla.
Lisää aiheesta:
6.2.2012 Lähiesimies vastuussa vaikka ilman valtaa
23.9.2009 Kohta niitä taas saa, työnjohtajia