Hyppää pääsisältöön

Miksi työsuhde on määräaikainen?

Määräaikaisten työntekijöiden oikeus saada tietoa työsuhteen perusteista paranee vuoden 2013 alussa, jos hallituksen esitys hyväksytään.

Pro Uutiset/Katja Palhus/lähde:TEM

Miksi työ on määräaikaista? Koska määräaikainen sopimus päättyy tai koska sen arvioidaan päättyvän?

Näihin kysymyksiin määräaikaisen työntekijän on saatava vastauksia vuoden 2013 alussa, jos hallituksen esitys hyväksytään eduskunnassa. Hallitus esitti eilen torstaina 1.11.2012 muutoksia tilaajavastuu- ja työsopimuslakeihin.

Muutos vaikuttaisi myös vuokrafirmassa työskentelevään. Vuokratyötä tekevän tulisi saada tietää halutessaan tieto määräaikaisen sopimuksen taustalla olevasta käyttäjäyrityksen asiakassopimukseen perustuvasta tilauksen syystä sekä kestosta tai arvioidusta kestosta. Vuokratyöntekijän saisi mahdollisuuden arvioida työsopimuksensa määräaikaisuuden perustetta sekä tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia.

Vuokratyön tilaajan olisi myös pyynnöstä ilmoitettava henkilöstön edustajalle vuokratyön käytön syy.

Pätkätyöt kurittavat naisia

Määräaikaiset työsuhteet ovat Suomessa yleisempiä naisilla kuin miehillä, kertoi työvoiman käyttötapojen ja työn tekemisen muotojen muutostrendejä selvittävän työryhmän väliraportti. Työryhmä jätti raporttinsa toukokuussa 2012 työministeri Lauri Ihalaiselle.

Määräaikaisten työsuhteiden osuus kaikista työsuhteista on kasvanut etenkin 25–34 -vuotiailla naisilla. Pätkätyö aiheuttaa toimeentulo- ja urahaittoja sekä epävarmuutta tulevaisuudesta.

Vakituisessa työsuhteessa on yli 85 prosenttia Pron 130 000 jäsenestä. Vakituisen työsuhteen saa todennäköisimmin, jos on 30–49 -vuotias mies, ja työssä isossa organisaatiossa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä tai Pohjanmaalla. Lisäksi esimiehet, joita on yli 20 prosenttia Pron jäsenistä, ovat muita useammin vakituisessa työsuhteessa.

Pron tutkimusaineiston mukaan vuokratyöntekijäksi valikoituu erityisesti, jos on nuori ja työskentelee ict- alalla pienessä työpaikassa.

Vuokratyösuhteessakin pääsääntö on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Korkein oikeus vahvisti asian uudessa ratkaisussaan tammikuussa 2012.

Aiemmin aiheesta:

15.5.2012 Työelämän huonoin trendi on pätkä

19.3.2012 Vuokratyöläinen heikommassa asemassa kaikilla mittareilla