Hyppää pääsisältöön

Miltä rahoitusalan työkiista tuntuu pankkilaisista?

– Tuntuuhan tämä erikoiselta, että neuvottelut jatkuvat näin pitkään. Pankit tekevät loistavaa tulosta, mutta henkilökunnalta vaaditaan ansioiden heikennyksiä, ihmettelivät rahoituksen asiantuntijat eilen Lahdessa Pron jäsentilaisuudessa.

Miltä rahoitusalan työkiista tuntuu pankkilaisista?

Julkaistu 01.02.2018 klo 15:08
Uutiset
– Tuntuuhan tämä erikoiselta, että neuvottelut jatkuvat näin pitkään. Pankit tekevät loistavaa tulosta, mutta henkilökunnalta vaaditaan ansioiden heikennyksiä, ihmettelivät rahoituksen asiantuntijat eilen Lahdessa Pron jäsentilaisuudessa.

Pro Uutiset

Rahoituksen sopimusneuvottelut ovat kriittisessä vaiheessa. Valtakunnansovittelija Minna Helle jätti sovintoesityksen keskiviikkona aamuyöllä ja siihen on vastattava perjantaina 2. helmikuuta kello 11 mennessä.

Tilanne puhuttaa nyt työpaikoilla pankeissa. Siksi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen oli kertomassa neuvotteluista eilen keskiviikkona Lahdessa ja kuuntelemassa rahoitusalan prolaisten näkemyksiä. Tilaisuudessa oli vahvaa naisenergiaa

Pankkilaisilla oli selkeä viesti neuvottelijoille: viikonlopputyöhön pakottaminen työnantajan yksipuolisella määräyksellä ei käy.

Pankin asiantuntijat arvioivat, että viikonlopputyötä käytettäisiin todennäköisesti eniten pankkien keskitetyissä palveluissa, joissa hoidetaan korttipalvelut, verkkotapaamiset ja sijoitus- ja lainapalvelut.

– Lauantaityö on jo nyt paikallisesti sovittu vapaaehtoisten voimin hoidettavaksi. Vapaaehtoisia on tullut ovista ja ikkunoista. Erityisesti korkeakouluopiskelijat ovat tehneet niitä paljon ja he ovat olleet tyytyväisiä saamiinsa palkkoihin.

Jorma Malinen Lahdessa.

Viikonlopputöissä on kyse rahasta

Lahden seudun pankkilaiset totesivat, että työnantajien tavoite yksipuolisella määräysvallalla on maksaa viikonlopputyöstä vähemmän ja pakottaa ilman lisäkorvauksia henkilöstö viikonloppuvuoroihin.

–Eihän työnantajapuoli tyhmä ole. Itsekin ymmärtävät, että jos viikonlopputyöstä ei makseta riittävää korvausta, siihen ei välttämättä enää löydy vapaaehtoisia, jolloin työnantajilla pitää olla oikeus pakottaa henkilökunta töihin.

–Ei tässä mistään asiakaspalvelun parantamisesta ole kyse. Pienenevä henkilökunta pakotetaan töihin seitsemän päivää viikossa nykyistäkin huonommilla palkoilla. Satojen miljoonien voitoista halutaan maksaa henkilökunnalle yhä vähemmän, osallistujat totesivat.

Rahoitusala on naisvaltainen ja se näkyy palkoissa. Ammattitaitoiset moniosaajat saavat keskimäärin noin 600 euroa pienempää kuukausipalkkaa kuin suomalaiset palkansaajat keskimäärin. Työnantajien neuvottelutavoitteet kasvattaisivat entisestään kuilua miesten ja naisten palkkojen välillä.

Rahoitusala oli lakossa vuodenvaihteessa kahteen kertaan ja valtakunnansovittelija on antanut työriidasta sovintoesityksen. Kävi sovitteluesityksen kanssa miten tahansa, pankkilaiset arvostavat asiakkaitaan ja työtään, josta he haluavat riittävän korvauksen.

–Jos asiakkaan kanssa on asiointi kesken, ei kukaan kehtaa sanoa hänelle, että työaikani päättyy nyt, kiitos ja näkemiin. Me haluamme palvella asiakkaamme hyvin ja loppuun.

Finanssialan illassa Lahdessa.

Vapaamatkustajille tiukat terveiset

Lahden seudun rahoitusalan jäsenillä oli tiukat terveiset järjestäytymättömille.

–Olen konttorissani ainoa liittoon kuuluva. Olen myös ainoa, joka osallistuu lakkoon ja ylityökieltoon. Ne kutistavat ansioitani. Meidän järjestäytyneiden uhrauksilla myös järjestäytymättömät saavat palkankorotukset ja he välttyvät heikennyksiltä ilman taloudellisia menetyksiä. Palkankorotukset ja parantuvat työehdot kuuluvat vain niille, jotka ovat niiden vuoksi valmiita myös uhrauksiin.

Finanssialan illassa Lahdessa.