Pro+ nappi
Etsi
Heinäkuussa 2019 astuu voimaan uusi laki, joka pyrkii lisäämään työllisyyttä helpottamalla työntekijöiden irtisanomista pienissä yrityksissä. Uuden lain muotoilun mukaan työntekijän toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen irtisanomisen asiallisuutta arvioitaessa on otettava huomioon työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja -tekijän olosuhteet kokonaisuudessaan. Mitä tämä käytännössä tulee tarkoittamaan, jää korkeimpien oikeusasteiden määriteltäväksi.
– Suomalaisen lainsäädännön taustalla on ajatus, että jokaiselle turvataan toimeentulo, ja siksi esimerkiksi työsopimuslaki suojaa työntekijän työpaikkaa. Jos kuitenkin toimeentulosta luopuu vapaaehtoisesti ilman pätevää syytä, siitä voi seurata esimerkiksi karenssia, kertoo Ammattiliitto Pron lakimies Totti Brunila.
Kannattaa ensin pohtia, mistä halu irtisanoutua johtuu. Olisiko esimerkiksi työtehtävää mahdollista muokata mielekkäämmäksi? Löytyisikö jokin toinen rooli, jossa viihtyisit paremmin? Junnaako urakehitys paikallaan? Jos koet työpaikalla kiusaamista, häirintää tai epäasiallista kohtelua, liitto ja työpaikan luottamushenkilöt auttavat ratkaisemaan asian.
Kannattaa ensin pohtia, mistä halu irtisanoutua johtuu.
Jos kuitenkin päätät irtisanoutua, tulevaisuuden kannalta on järkevää lähteä hyvissä väleissä työnantajan palveluksesta.
Muista myös varmistaa jo hyvissä ajoin, että kuulut työttömyyskassaan, sillä se takaa työssäoloehdon täyttyessä suuremman työttömyyskorvauksen kuin Kelan peruspäiväraha. Kannattaa myös miettiä tarkkaan, onko sinulla siihen taloudelliset mahdollisuudet, ja millaiset työllistymisnäkymät kotikaupungissasi ja omalla alallasi on.
Uuden työpaikan etsimisessä Pron jäsenen apuna on Pro Noste, josta saa apua muun muassa urasuunnitteluun.
Kun työntekijä irtisanoutuu*
Kun työnantaja irtisanoo
Peruste
Irtisanoutumiselle ei tarvitse olla mitään perustetta
Irtisanomiselle on aina oltava syy. Perusteeton irtisanominen voidaan riitauttaa, ja siitä työnantajalle koituvat sanktiot voivat olla suuria.
Irtisanomisaika
Irtisanomisaika on 14 päivää alle 5 vuotta kestäneessä työsuhteessa ja 1 kk yli 5 vuoden työsuhteessa.
Irtisanomisaika jopa 6 kk, jos työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta.
Karenssi
Työttömyystuen karenssiaika on yleensä 3 kk. Muista myös 5 päivän omavastuuaika. Poikkeuksen tekee vaihtelevan työajan sopimuksesta irtisanoutuminen, silloin, kun töitä ei ole ollut tarpeeksi. Tällöin karenssia ei tule.
Kun työntekijä irtisanotaan tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, karenssiaikaa ei tule, mutta omavastuuaika koskee myös irtisanottua työntekijää.
Lopputilin koko
Työsuhteen päättymisen syy ei vaikuta lopputilin kokoon. Lomapalkka on maksettava viimeistään työsuhteen viimeisenä päivänä.
*Vertailussa on kyse toistaiseksi voimassaolevasta työsuhteesta.