Hyppää pääsisältöön

Miten kirjoittaa hakemus, joka vastaa työnantajan ostoslistaa?

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
– Hakijalta vaaditaan sisälukutaitoa erottaa työpaikkailmoituksesta olennainen, kertoi HR Business Partner Jenni Laurila Työelämän ajokortti -kurssilla.

Pro Uutiset 

Metropolia ammattikorkeakoulussa puhuttiin tiistaina 26.1.2016 työnhakemisesta Työelämän ajokortti -kurssilla. HR Business Partner Jenni Laurila Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä toi työnantajan näkökulman yrityksen rekrytointiprosessista ja vastasi moneen opiskelijoita askarruttavaan kysymykseen.

– Hyvä hakemus vastaa työnantajan ostoslistaa. Hakijalta vaaditaan sisälukutaitoa erottaa työpaikkailmoituksesta olennainen. Työhakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen, kertoi Laurila.

Kirjoita hakemus työpaikkaa varten

Useaan työpaikkaan saattaa tulla satoja hakemuksia, joten CV:n sekä hakemuksen tulee erottua ja olla selkeästi kirjoitettu juuri haettua työpaikkaa varten.

– Ennen hakemuksen kirjoittamista työpaikkailmoitus tulee lukea tarkkaan ja ottaa selvää mitä työnantaja haluaa. Mitä osaamista edellytetään ja mitä osaamista halutaan olevan, kertoi Laurila.

Aloituksen ja lopetuksen tulee olla nasevia.

– Hakemuksen pitää olla hakijan näköinen ja kirjoitusvirheetön. Valokuvaan kannattaa panostaa, sillä se jää haastattelijan mieleen. Selfietä ei kannata ottaa, vaan panostaa laadukkaaseen kuvaan, kertoi Laurila.

Jos työnantaja etsii oma-aloitteista ja tiimityöskentelytaitoista työntekijää, ei työpaikkailmoituksessa listattuja adjektiiveja kannata suoraan kopioida hakemukseen.

– Kerro mieluummin konkreettisesti millaisessa tilanteessa olet ollut oma-aloitteinen ja miten tiimityöskentelytaitosi ovat tulleet esiin. Älä kerro hakemuksessasi itsestäsi sellaista, mitä et oikeasti ole, kertoi Laurila.

Palkkatoive herätti myös opiskelijoissa kysymyksiä.

– Palkkatoivomus kertoo millainen mielikuva sinulla on haettavasta työtehtävästä. Älä ali- tai ylihinnoittele itseäsi. Voit laittaa kysyttäessä hakemukseen palkkahaarukan ja apua saat esimerkiksi alan ammattiliitosta tai luottamusmieheltä, kertoi sopimusala-asiamies Ilona Snellman Ammattiliitto Prosta.

Mitä, jos työhistoriaa ei ole?

Moni opiskelija on nuori ja työhistoriaa ei ole montaa vuotta haetulta alalta. Opiskelijoille suurin haaste oli oman osaamisensa tunnistaminen.

– Haemme hyviä tyyppejä, jotka sopivat työyhteisöömme. Hakijalla ei tarvitse olla sata prosenttisesti kuvauksen mukaista osaamista, sillä monia tehtäviä voidaan muokata hakijan osaamisen mukaan, kertoi Laurila.

Snellman kertoi, että omaa harrastushistoriaa ja osa-aikatyötä voi hyvin avata hakemuksessa.

– Jos on ollut esimerkiksi töissä kahvilassa opiskelujen ohella, voi laittaa miten työssään sietää painetta, ennakoi ja priorisoi asioita. Miten asiakkaat palvellaan joutuisasti ja otetaan huomioon oman vuoron aikana, kertoi Snellman.

CV:n aukot kannattaa varautua selittämään viimeistään työhaastattelussa.

– Oletko esimerkiksi pitänyt välivuoden ja reissannut ympäri maailmaa? Silloin kannattaa kertoa mitä reissussa on oppinut, kuten karttuneen kielitaidon. Suomalaiset ovat hakemuksissaan usein liiankin vaatimattomia kielitaitonsa suhteen. Nöyristely ei ole kaunista! kertoi Snellman.

Varaudu kaikkeen työhaastattelussa

Haastattelutilanne voi olla jännittävä, mutta työnantajan ei ole tarkoitus nolata hakijaa.

Laurila kehotti opiskelijoita varautumaan työhaastattelussa yllättäviin kysymyksiin ja tilanteisiin. Työnantaja voi kysyä esimerkiksi, mikä kodinkone hakija olisi. Yllättäviä kysymyksiä ei kannata pelästyä – niiden tehtävä on testata haastateltavan paineensietoa ja kykyä reagoida yllättäviin tilanteisiin.

–Itse olisin riisinkeitin. Harva sellaisen omistaa, mutta kun sen on kerran hankkinut, ei siitä voi kuvitella enää luopuvansa, kertoi Laurila.