Hyppää pääsisältöön

Muutoksia ansiopäivärahan tasoon ja ehtoihin

​​​​​​​Mittavia leikkauksia on vaikea toteuttaa ilman henkilöstövähennyksiä.
​​​​​​​Mittavia leikkauksia on vaikea toteuttaa ilman henkilöstövähennyksiä.
Syyskuun alussa voimaan astuneiden lakimuutosten myötä ansiopäivärahan maksamisen edellytykset muuttuvat ja samalla porrastaminen laskee ansiopäivärahan tasoa.

Ansiosidonnaisen porrastus on astunut voimaan ja sen seurauksena ansiopäivärahan taso tulee alenemaan asteittain. Ansiopäivärahan määrä laskee 20 prosenttia 40 maksupäivän jälkeen eli noin kahden kuukauden kohdalla. Toinen porrastus tulee, kun päivärahaa on maksettu 170 päivältä eli noin kahdeksan kuukautta. Tällöin määrä laskee 25 prosenttia alkuperäisestä täydestä ansiopäivärahasta. 

Muutokset koskevat myös ansiopäivärahan maksamisen edellytyksiä ja työssäoloehdon kertymistä. Syyskuusta eteenpäin ansiopäivärahan maksamiseen vaaditaan 12 kuukauden työskentelyä, kun ennen voimaan astuneita muutoksia työssäoloehdon täyttymiseksi riitti noin puolen vuoden työskentely. 

Myös työn määrän laskeminen muuttuu jatkossa. Syyskuuhun asti päivärahaoikeutta kerryttivät vähintään 18 tunnin kalenteriviikot. Muutosten myötä päivärahaoikeus ei jatkossa ole riippuvainen työtuntien määrästä, vaan työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi. Työssäoloehtokuukausi kertyy, mikäli palkkaa on maksettu vähintään 930 euroa kuukaudessa. Jos kalenterikuukauden aikana on maksettu alle 930 euroa, mutta vähintään 465 euroa, kerryttää se puolikkaan työssäoloehtokuukauden. Työssäoloehtokuukaudet on kerrytettävä työttömyyttä edeltävän 28 kuukauden aikana.  

Lisäksi jatkossa palkkatuettu työ ei pääsääntöisesti kerrytä ansiopäivärahan työssäoloehtoa, poikkeuksena kuitenkin tilanne, jossa palkkatukea on maksettu alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan työllistämiseen. Myös työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeuksista luovutaan syyskuun alussa. 

Muutokset astuivat voimaan 2. syyskuuta ja koskevat pääsääntöisesti henkilöitä, jotka jäävät työttömäksi muutosten voimaanastumisen jälkeen.

Muutokset perustuvat Petteri Orpon hallitusohjelmaan ja ovat osa niin sanottuja hallituksen työllisyystoimia. Pro on vastustanut ansiosidonnaiseen tehtäviä muutoksia.

Lisätietoa ansiopäivärahaa koskevista muutoksista löytyy Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n verkkosivuilta.