Hyppää pääsisältöön

Nähdään kahvihuoneessa!

Onko tapanasi hakea kahvikuppi ja juoda se työpisteessä samalla töitä tehden? Mene mieluummin reilusti taukotilaan juttelemaan työkavereiden kanssa.

Ammatissa Pro -lehti/ Tiina Pelkonen

Kahvitauot ja muut lakisääteiset tauot täytyy pitää. Tätä mieltä on tiimipäällikkö Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta. Hän tarkoittaa lakisääteisillä tauoilla niitä työpäivään kuuluvia taukoja, joista on määräyksiä työlaeissa ja työehtosopimuksissa.

– Minimivaatimus palautumisen kannalta on, että sovitut tauot pidetään. Se ei kuitenkaan riitä, Ahola sanoo.

Työssä paljon istuvan tulisi nousta ja liikkua niin usein kuin mahdollista, ainakin tunnin välein. Googlaamalla löytää taukojumppavideoita, joilla voi liikuttaa itseään istuenkin. Tietotyötä tekevien tulee hoitaa myös aivojaan pitämällä mikrotaukoja.

– Vireys päivän aikana säilyy, kun välillä pysäyttää työn hetkeksi, venyttelee, sulkee silmät, hengittää syvään. Sellainen vie aikaa vain pari minuuttia, eikä se ole mikään työaikakysymys.

Ahola käyttää mieluiten sanaa palautuminen. Työkuormituksesta palaudutaan lomilla, viikonloppuna, illalla ja yöllä sekä taukojen aikana. Pääpaino on työpäivän aikaisessa ja päivittäisessä palautumisessa, koska lomia ja viikonloppuja on harvemmin.

– Tutkimukset osoittavat, että mitä paremmin palautuu, sitä myönteisemmin ja aktiivisemmin suhtautuu työhönsä sekä sitä paremmin oppii ja saa aikaan.

Työkuormitusta ei saisi päästää kasautumaan, vaan pitäisi pystyä palautumaan pitkin työpäivää. Silloin illaksi ei kerry niin paljon kuormitusta, josta pitää palautua. Näin jaksaa tehdä kotitöitä tai harrastaa sekä aloittaa seuraavan työpäivän puhtaalta pöydältä.

Lupa taukoon

Miksi taukoja sitten ei pidetä? Kirsi Aholan mukaan työ voi olla huonosti organisoitua, jolloin työmäärä ja tavoitteet eivät ole kohtuullisia. Työhön ei ehkä pysty itse vaikuttamaan, tai yhteistyö työpaikalla ei pelaa. Kun tekemistä on liikaa, tulee paineita jättää tauot pitämättä.

– Ei auta sanoa, että pidä taukoja, jos niiden vuoksi joutuu jäämään ylitöihin tai työkaverit katsovat pahasti taukotilassa kahvittelevaa.

Aholan mielestä kahvitauot olisi hyvä pitää yhtä aikaa. Se antaa työyhteisölle luvan taukoon. Myös jutteleminen työkavereiden kanssa on tärkeää työviihtyvyyden kannalta.

Mitä enemmän tauko poikkeaa työstä, sitä tehokkaammin se palauttaa. Tietokoneella koko päivän näpyttelevää ei Facebookissa chattaily paljon virkistä. Tiivistahtista asiakaspalvelutyötä tekevän kannattaa tauolla rauhoittua. Ehkä hänelle voi Facebook tuoda rentoutuksen?

– Oleellista on antaa niille voimavaroille hetki levätä, joita töissä tarvitaan.

Taukosäädökset vaihtelevat

Mitä laki sanoo tauoista? Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntijan Tarja Korkalaisen mukaan ei paljoakaan.

– Työturvallisuuslain mukaan yhtäjaksoista paikallaoloa vaativan tai yhtäjaksoisesti kuormittavan työn lomaan on järjestettävä mahdollisuus taukoihin, jotka sallivat lyhytaikaisen poistumisen työpisteestä, Korkalainen sanoo.

Työaikalain mukaan työntekijän tulee saada työvuoron aikana vähintään puolen tunnin lepoaika, jolloin työpaikalta saa poistua. Tämä edellyttää, että vuorokautinen työaika on kuutta tuntia pidempi, eikä työntekijän työpaikalla olo ole työn jatkumisen kannalta välttämätöntä.

– Käytännössä voi myös sopia, että jos aterioi työpaikalla, ruokatauko lasketaan kuuluvaksi työaikaan. Kahdeksaa tuntia pidempiä työpäiviä varten on lisäsäädöksiä.

– Suuri osa määräyksistä tulee kuitenkin työehtosopimuksista. Prolaisillakin on hyvin erilaisia taukosäädöksiä, Korkalainen sanoo.