Hyppää pääsisältöön

Neste vähentää 400 työpaikkaa – Suomesta lähdössä jopa 350

Kuva: Kuva: Neste Oil / Ismo Henttonen
Kuva: Kuva: Neste Oil / Ismo Henttonen
Pron sopimusalavastaava odottaa yhtiön tukevan henkilöstöään vaikeassa tilanteessa. Jalostamon toimihenkilöiden pääluottamusmies toivoo henkilöstön äänen kuuluvan muutosneuvotteluissa.

Suomalainen öljynjalostusyhtiö Neste aikoo vähentää noin 400 roolia maailmanlaajuisesti – pääosin toiminnoista, uusiutuvista liiketoiminnoista ja kehitysrooleista. Neste arvioi tämän tuovan yhteensä noin 50 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästön. Suurin osa säästöistä toteutuisi vuoden 2024 aikana.

Neste kertoo yksinkertaistavansa organisaatiorakennettaan. Renewable Aviation, Renewable Road Transportation ja Renewable Polymers and Chemicals yhdistetään yhdeksi Uusiutuvat tuotteet -liiketoimintayksiköksi, joka kattaa kaikki uusiutuvat liiketoiminnot. Lisäksi yhtiö suunnittelee järjestävänsä toimintojaan, jotta ne tukisivat paremmin liiketoimintoja. 

Sopimusalavastaava Taru Reinikainen kertoo, että alustavien arvioiden mukaan Suomesta voisi vähentyä 300–350 työtehtävää. Muutosneuvotteluiden arvioidaan päättyvän aikaisintaan helmikuussa 2024.

–  Vielä emme tiedä, kuinka moni näistä on toimihenkilötehtävä. Odotamme, että Neste tukee ja kuulee henkilöstöään muutostilanteessa, Reinikainen sanoo.

Kilpilahden Nesteen jalostamon toimihenkilöiden pääluottamusmies Jussi Pasala kertoo henkilöstön suhtautuneen vähennysuutisiin rauhallisin, mutta odottavin mielin. Muutaman vuoden takaiset yhteistoimintaneuvottelut ovat yhä muistissa ja niiden vaurioita korjataan yhä.

– Toimihenkilöiden ensimmäinen ajatus oli, että ei täältä ole varaa vähentää ketään. Viimeksi neuvotteluissa henkilöstön ääni ei kuulunut riittävästi, toivottavasti tällä kertaa se kuulu, Pasala sanoo.

Kutsua ensimmäisiin muutosneuvotteluihin ei ole vielä tullut. – Pakka on vielä niin sanotusti auki, Pasala sanoo.

Sekä Reinikainen että Pasala ovat samaa mieltä siitä, että yrityksen kasvu on ollut nopeaa – ehkä liiankin nopeaa.

– Tulevaisuudessa olisi toivottaa ennakoida ja toteuttaa muutoksia pitkäjänteisesti, jotta vältyttäisiin ikäviltä työvoiman vähennyksiltä. Henkilöstöä tulisi myös jatkuvasti kouluttaa, jotta henkilöstön osaaminen on muutostilanteissa joustavasti siirrettävissä uusiin tehtäviin, Reinikainen sanoo.

Yhtiö työllisti viime vuonna keskimäärin 5 244 henkilöä, joista Suomessa noin 4 000.