Rahoitus-, rakennus- ja energia-alalla kaivataan lähivuosina lisää työvoimaa.
Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Haku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin alkoi eilen ja se päättyy useimmilla aloilla 3. huhtikuuta.
Ammattikorkeakouluissa nuorille on tarjolla lähes 500 koulutusohjelmaa ja noin 19 000 aloituspaikkaa. Viime vuonna nuorten koulutukseen saapui 70 000 hakemusta.
Yliopistoissa aloituspaikkoja on 17 000 yli 500 ohjelmassa.
Mille aloille kannattaa hakeutua? Ammattiliitto Pron asiantuntijat näkevät suhdanteiden muutokset ensimmäisten joukossa.
Rahoitusalalla on imua, vaikka teknologian kehittymisen myötä työvoiman määrä saattaa laskea jonkin verran nykyisestä noin 30 000 työntekijästä.
– Rahoitusalan työntekijöiden keski-ikä on aika korkea – työpaikkoja avautuu ja niitä on tarjolla ympäri maan. Alalla on käyttöä sekä kaupallisen alan perustutkintoja suorittaneiden, ammattikorkeakoulututkinnon hankkineiden että yliopistokoulutettujen osaamiselle, kertoo rahoitusektorin johtaja Antti Hakala Ammattiliitto Prosta.
Pankki koetaan hyväksi paikaksi aloittaa ura.
– Työnantajat arvostavat edelleen pankissa saavutettua työkokemusta. Se luo mielikuvaa luotettavuudesta ja talousasioiden osaamisesta, toteaa OP-Pohjolan eduvalvontavastaava Mervi Savonen.
Rahoitusalalle ei ole suoraa koulutuspolkua. Tyypillisesti rahoitusalalle palkataan tradenomeja ja yo-merkonomeja toimihenkilötehtäviin, lisäksi toimihenkilöiden tehtäviin hakeutuu myös jonkun verran kauppatieteiden maistereita. Päällikkö- ja johtajatehtäviin hakeudutaan myös monenlaisella koulutustaustalla, vaikka yliopistotutkinto onkin näissä tehtävissä yleisin
Rakennusmestarit revitään töihin
Puheet teollisuuden kuihtumisesta Suomesta ovat liioittelua.
– Teollisuudessa on nyt ja tulevaisuudessa hyviä työpaikkoja osaaville ihmisille, toteaa teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas.
Rakennusalaa vaivaa lähivuosina työnjohtaja-, suunnittelija- ja asiantuntijapula. Pula johtuu siitä, että koulutusmäärät eivät vastaa tällä hetkellä eläköityvien määrää.
– Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja osaavat rakennusmestarit suorastaan revitään töihin, sanoo rakennusalan sopimusalavastaava Jorma Ikävalko.
Energia-ala on tulevaisuuden toimiala, jossa tulevat energiatehokkuus- ja investointitarpeet takaavat vakaan työllisyyskehityksen.
– Työpaikkoja avautuu uusille tulokkaille seuraavan viiden vuoden sisällä, kun suuret ikäluokat eläköityvät pitkistä työsuhteistaan, kertoo energia-alan sopimusalavastaava Petteri Hyttinen.
Perinteiset suomalaiset vientialat mekaaninen metsäteollisuus ja puusepänteollisuus ovat lomauttaneet ja irtisanoneet työvoimaa. Tilanne voi kuitenkin tulevaisuudessa muuttua.
– Puurakentamisen lisääntymisen osalta ollaan varovaisen toiveikkaita. Puurakentamiseen panostetaan, mutta Suomesta puuttuu puurakentamisen erikoisosaajia, toteaa sopimusalavastaava Jari Uschanov.
Ammattiliitto Pron 130 000 jäsentä työskentelevät teknologia- ja metsäteollisuudessa, rakentamisessa sekä kemian-, elintarvike- ja ict-alalla sekä pankeissa ja finanssikonserneissa.
Lisää samasta aihepiiristä: