Hyppää pääsisältöön

Nuorien palkkaaminen alehintaan ei lisää työllisyyttä

Nuorten palkka-alea on taas esitetty ratkaisuksi nuorison työllistämiseen. Keinoa on jo kokeiltu.

 

 

Onko reilua alentaa yhden työntekijäryhmän palkkoja tilapäisesti?

kuva: Shutterstock

Pro Uutiset/lähde:STTK

Nuorten vähimmäispalkkojen alennusta kokeiltiin tilapäisesti vuosina 1993−1995. Kokeilussa nuorille sai maksaa 20 prosenttia työehtosopimuksen palkan alittavaa palkkaa. Vaikka maksetut palkat alenivatkin jonkin verran erityisesti palkkajakauman alapäässä, alennuksella ei ollut vaikutusta nuorten työllisyyteen. Asiaa tutkivat vuonna 2007 Työsuojelurahaston rahoittamassa tutkimuksessa Petri Böckerman ja Petri Uusitalo.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Petri Böckerman, tutkimuksenne mukaan palkka-ale ei 1990-luvulla nostanut nuorten työllisyyttä. Miksi ei?

- Nuorten palkka-ale ei johtanut juurikaan todellisuudessa maksettujen palkkojen alenemiseen, joten sillä ei ollut myöskään vaikutusta nuorten työllisyyteen. Tietyn työntekijäryhmän palkkojen tilapäistä alentamista ei myöskään koeta reiluna.

Lisäksi Böckerman muistuttaa, että palkka-alennuksen vaikutukset tuskin olisivat ainakaan suuremmat nyt, matalamman työttömyyden tilanteessa.

Kuinka uskoisitte mahdollisten palkkojen sivukulujen alennuksen vaikuttavan toisin kuin itse palkkojen alennuksen?

- Aiheesta ei ole kotimaista tutkimusta mutta Lapin sotumaksujen alennusta koskevan kokeilun perusteella suuria vaikutuksia voi epäillä, Böckerman kertoo viitaten Ossi Korkeamäen ja Roope Uusitalon tutkimukseen Lapin sosiaaliturvamaksujen poistosta kolmeksi vuodeksi vuonna 2003.

Muutenkin empiirisissä tutkimuksissa on tullut esille, että minimipalkoilla on aiemmin luultua pienempiä negatiivisia vaikutuksia työllisyyteen. Joissakin tapauksissa minimipalkkojen nosto on jopa parantanut työllisyyttä.

Lisää aihepiiristä:

13.3.2012 Nuoret eivät innostu palkka-alesta