Hyppää pääsisältöön

Oikeus voitti – perusteetta irtisanottu sai korvauksia

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
"Ei kannata antaa periksi" Prolainen ”Satu” sai huomata oikeuden voittavan, kun hänen entinen työnantajansa tuomittiin maksamaan hänelle korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta sekä syrjinnästä.

Pro Uutiset/Tuomo Tarvas

Keskisuomalaiselle Satulle (nimi muutettu) tavallinen helmikuinen perjantai muuttui juhlapäiväksi: silloin Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänen entisen työnantajansa maksamaan hänelle korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja syrjinnän ja vastatoimien kohteeksi joutumisesta. Ratkaisuun päästiin Ammattiliitto Pron lakimiehen Hanne Hougbergin avustuksella.

Kesällä 2014 Satu työskenteli perintäalan yrityksessä perintäneuvottelijana, kun hän yhtäkkiä sai esimieheltään kirjallisen varoituksen. Siinä häntä syytettiin muun muassa yleisestä huolimattomuudesta työtehtävissä. Ei kulunut kuin reilu kaksi viikkoa, kun Satu kutsuttiin esimiehensä huoneeseen. Pöydällä odotti irtisanomisilmoitus. Satua oltiin irtisanomassa tuotannollis-taloudellisista syistä.

– En osannut odottaa irtisanomista. Koska en suostunut allekirjoittamaan paperia, se allekirjoitettiin minun puolestani ja sain sen mukaani, Satu kertoo.

Satu otti heti yhteyttä Prohon. Melko pian Pron lakiyksikkö teki päätöksen oikeusavun antamisesta. Perusteina oli muun muassa se, että Satun saama varoitus oli ollut aiheeton eikä tuotannollis-taloudellisiin irtisanomisiin ollut yrityksessä perusteita. Yritykseen oli nimittäin vähän aikaa sitten palkattu uusi työntekijä samankaltaisiin tehtäviin kuin Satu.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että Satu oli kutsuttu ennen irtisanomisilmoitusta useita kertoja esimiehensä luokse ”painostuskeskusteluihin”, joiden ainoa tarkoitus oli saada kantaja suostumaan työsuhteen päättämiseen.

Perättömiä väitteitä ja syrjintää

Satua stressasi valtavasti koko tilanne sekä oikeuskäsittelyn odottelu.

– Avomies oli ihan korvaamattoman iso tuki, samoin entiset työkaverini, Satu kiittelee.

Satun mukaan työnantaja keksi jälkeenpäin virheitä, joita hänen väitettiin tehneen.

– Olin muka kiusannut ihmisiä ja mustamaalannut työnantajaa. Väitteissä ei ollut mitään perää.

Satu arvioi, että hän joutui työnantajansa silmätikuksi sen takia, että oli kyseisen työpaikan entinen prolaisten luottamusmies. Käräjäoikeuden mukaan hän oli aktiivinen luottamusmies ja pyrki vaikuttamaan muun muassa palkkaukseen. Tässä tehtävässä hän joutui ottamaan esille ”työnantajalle vaikeita asioita”.

Luottamusmiehellä on kautensa jälkeen kuuden kuukauden mittainen jälkisuoja-aika, minkä aikana häntä ei saa irtisanoa. Tuo jälkisuoja-aika oli juuri päättynyt, kun Satu irtisanottiin.

Jäätyään työttömäksi Satu sai muutaman kuukauden kuluttua uuden työpaikan asiakaspalvelualalta, ensin määräaikaisen ja myöhemmin vakituisen.

”Ei kannata antaa periksi”

Satu oli hyvin iloinen käräjäoikeuden päätöksestä. Hän oli tyytyväinen myös siitä, että käräjäoikeus tuomitsi hyvitystä myös yhdenvertaisuuslain rikkomisesta. Oikeus katsoi työnantajan syrjineen Satua irtisanomisen yhteydessä.

Satu kiittelee Pron lakiyksiköstä saamaansa apua. Hän myös kehottaa jäseniä tarttumaan toimeen, mikäli he kokevat syrjintää tai epäasiallista kohtelua työpaikalla.

– Ei kannata antaa periksi. Jutut vaativat pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä. Oikeus voitti lopulta, Satu kuvailee.