Hyppää pääsisältöön

Oikeutta saa, jos on varaa?

Patrik Stenholm Kuva: Unionimedia
Jos keskituloinen irtisanotaan laittomasti, uskaltaako oikeutta lähteä käymään? Pelkästään oikeustapauksen omavastuu voi olla kohtuuton taloudellinen taakka. – Jos oikeusjuttu hävitään, hävinnyt osapuoli maksaa pääsääntöisesti vastapuolenkin kulut, kertoo lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm.
Pron oikeusturva kattaa kaikki kustannukset.

Oikeutta saa, jos on varaa?

Julkaistu 29.01.2021 klo 17:19
Uutiset
Jos keskituloinen irtisanotaan laittomasti, uskaltaako oikeutta lähteä käymään? Pelkästään oikeustapauksen omavastuu voi olla kohtuuton taloudellinen taakka. – Jos oikeusjuttu hävitään, hävinnyt osapuoli maksaa pääsääntöisesti vastapuolenkin kulut, kertoo lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm.
Pron oikeusturva kattaa kaikki kustannukset.

Oikeudenkäyntien kustannukset ovat kasvaneet ja ne ovat karkaamassa keskituloisen ulottuvilta.

– Jos oikeusjuttu hävitään, tavallisesti hävinnyt osapuoli maksaa mahdollisesta oikeusturvavakuutuksesta huolimatta oman asianajajansa oikeudenkäyntikulujen omavastuuosuuden. Sen lisäksi hävinnyt maksaa tavallisesti vastapuolen asianajokulut kokonaisuudessaan, kertoo lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm Prosta.

Jos oikeusturvavakuutuksessa on esimerkiksi 15 % omavastuu, ja oikeudenkäynnin kustannukset nousevat 50 000 euroon, niin häviäjän maksettavaksi oikeudenkäynnistä jää 7 500 euroa. Yleensä kuitenkin vakuutus korvaa oikeudenkäyntikuluja vain tiettyyn määrään esimerkiksi 8 500 euron asti. Hintakaton ylittävä osa kuluista jää hävinneen osapuolen maksettavaksi kokonaan.

– Omavastuuosuus voi erityisesti työnsä menettäneelle yksityishenkilölle olla taloudellisesti valtava taakka. Tavatonta ei ole, että joutuu sopimaan maksuohjelman, jotta pystyy maksamaan pelkän omavastuun osuuden, toteaa lakiasiainpäällikkö Patrik Stenholm Prosta.

Pron jäsenille kuuluu oikeusapu ilman omavastuuta tai hintakattoa, joten prolaisten ei tarvitse kantaa huolta työriitojen oikeudenkäyntikuluista, jos liitto päättää viedä tapauksen oikeuteen.

Kuluttajaliitto vertaili liittojen tarjoamaa oikeusturvaa vuonna 2016 ja totesi, että Pron turva jäsenelle on kattavin.

– Prolaiselle ei seuraa kuluja oikeudenkäynnistä, kävi miten kävi, summaa Stenholm.

Totetuuko perustulain takaama oikeus?

Perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus saattaa asiansa tuomioistuimen ratkottavaksi.

Pron Stenholm pitää huolestuttavana sitä, että tavalliselle kansalaiselle käräjöinti on nykyään usein ylivoimaisen kallista.

– Se voi johtaa siihen, ettei tavallinen palkansaaja enää saa oikeutta ja oikeuden saatavuus -periaate (access to justice) murenee, Stenholm arvioi.

– Työsuhderiita-asioissa pelkästään omat oikeudenkäyntikulut alioikeudessa ylittävät lähes aina 10 000 euroa. Kulut tietenkin kasvavat, jos tuomiosta valitetaan ja asian käsittely jatkuu ylemmässä oikeusasteessa, lakiasianpäällikkö Stenholm Prosta kertoo.

Asianajajien ja muiden lakimiesten tuntihinnat vaihtelevat 220 eurosta aina pääkaupunkiseudun suurimpien asianajotoimistojen 500-600 euron hillittömään tuntilaskutukseen.

– Tuomioistuimet voivat viran puolesta kohtuullistaa kohtuuttomia oikeudenkäyntikuluja. Se edellyttää tuomarilta näkemystä ja aktiivista otetta.

Lähes 300 euroa tunnin työstä kohtuullinen hinta?

Stenholm mainitsee valaisevana esimerkkinä Rovaniemen hovioikeuden 22.1.2021 antaman tuoreen tuomion.

Työntekijän vaatimukset yt-lain rikkomisesta olivat menestyneet Lapin käräjäoikeudessa. Hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden tuomion ja velvoitti työntekijän maksamaan yhtiölle oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa 15 400 euroa ja kulujen korvauksena 1 290,77 euroa ja oikeudenkäyntikuluista hovioikeudessa 9 800 euroa ja kulujen korvauksena 510 euroa, yhteensä 27 000 euroa. Saman verran joutuu asian hävinnyt osapuoli yleensä maksamaan oman lakimiehen oikeudenkäyntikuluja.

Stenholm toteaa, että työnantajan asianajajan yli 500 euron tuntihintaa kohtuullistettiin. Silti Rovaniemen hovioikeus piti lähes 300 euron tuntilaskutusta kohtuullisena.

Ammattiliitto Pron lakimiehet hallitsevat työriitojen hoitamisen ja neuvottelemisen. Pron jäsenellä ei ole kuluriskiä, kun asiaa viedään eteenpäin liiton oikeusavun turvin.

Häviäjän riski keskituloiselle jo liian suuri?

Vastapuolen kulujen maksamista tutki käräjätuomari Satu Saarensola väitöstutkimuksessaan Oikeudenkäyntikulut ja kohtuullisuus, joka tarkastettiin Turun yliopistossa 2017.

Saarensolan mukaan ”häviäjä maksaa voittajan oikeudenkäyntikulut” -periaatteen soveltaminen johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen tilanteissa, joissa osapuolet eivät ole tasavertaisessa asemassa, esimerkiksi kun yksittäinen kansalainen käy oikeutta suurta yritystä vastaan.

Kun häviäjän maksettavaksi tulevat oikeudenkäyntikulut voivat nousta kymmeniintuhansiin euroihin, yksityishenkilö voi alkaa vältää oman asiansa tuomioistuinkäsittelyä.