Hyppää pääsisältöön

Oletko valmis odottamaan palkkaasi 25 vuotta?

Kuva: Shutterstock
Nykytahdilla naisten ja miesten palkkatasa-arvo toteutuisi Suomessa vuonna 2046, laski ETUC. Tämä on liian pitkä aika.

Oletko valmis odottamaan palkkaasi 25 vuotta?

Julkaistu 16.11.2020 klo 12:44
Blogit
Kirjoittanut
Tanja Lehtoranta
Nykytahdilla naisten ja miesten palkkatasa-arvo toteutuisi Suomessa vuonna 2046, laski ETUC. Tämä on liian pitkä aika.

Minulta kysyttiin kerran, mikä on riittävän samanlainen palkka, jotta eroa voisi pitää hyväksyttävänä. Menin ihan sanattomaksi. Se on sama kuin kysyä, miten paljon syrjintää pitää sietää. Tasa-arvo joko on, tai sitten sitä ei oleSe ei voi toteutua vain osittain.

Ero kapenee hitaasti. Suuri ongelma on, että palkkatietämys on heikkoa ja palkat läpinäkymättömiä. Tasa-arvolakiin kirjattu tasa-arvosuunnitelma on väline palkkaeron pienentämiseksi. Väline on kuitenkin pahasti vajaakäytössä. Suurimmat esiin tulleet ongelmat koskevat erityisesti palkkakartoitusten yleisyyttä ja laatua. Kehittämistarvetta on myös henkilöstön kanssa tehtävässä yhteistyössä, palkkavertailuissa, palkkatietojen käsittelyssä ja suunnitelmiin kirjattavissa konkreettisissa toimenpiteissä.

Palkkakartoitus puuttuu lähes puolelta työpaikoista. Suurin syy sille, että kartoitusta ei tehty oli se, että sille ei nähty tarvetta. Miten tämä voidaan tietää ilman hyvää palkkakartoitusta?

Naisten ja miesten palkkaeron korjaaminen ei ole mielipidekysymys, vaan velvoite siihen tulee suomalaisesta ja kansainvälisestä lainsäädännöstä. Palkkatasa-arvo on ihmisoikeus ja perusoikeus.
Tästä pitää puhua enemmän. Tasa-arvolakia ja sen toimeenpanoa tulee vahvistaa. EU:ssa on myös valmisteilla palkka-avoimuusdirektiivi, joka pitää saada voimaan.

Ehkä naiset voisivat laittaa seuraavana Naisten Palkkapäivänä työsähköpostiin Palvelualojen Eurooppalaisen liiton UNI Europan ideoiman automaattisen poissaoloviestin:  

Otsikko: Olen lakossa loppuvuoden ajan

Viesti: En oikeastaan, haluan vain nostaa asiaa esille. Tänään on viimeinen päivä, jolloin naisille maksetaan työstä palkkaa. Sukupuolten palkkaero on niin suuri, että laskennallisesti naiset työskentelevät ilman palkkaa tästä päivästä vuoden loppuun.

Jos naiset eivät saa palkkaa, miksi meidän pitäisi työskennellä?

Miesten poissaoloviesti kuuluisi:

Otsikko: Tänään tuen työssäkäyviä naisia

Viesti: Kaikilla tulee olla samat mahdollisuudet. Tänään vietettävä naisten palkkapäivä on symboli naisten syrjinnästä. Sukupuolten palkkaero on niin suuri, että laskennallisesti naiset työskentelevät ilman palkkaa tästä päivästä vuoden loppuun.

Myös miehillä on rooli palkkatasa-arvon kehittämissä. Tänään olen solidaarinen kaikkia työssäkäyviä naisia kohtaan.

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija, joka ei aio odottaa 25 vuotta palkkatasa-arvoa.

 

Tutustu tutkimuksiin:

Eurostatin mukaan tuntiansioiden ero oli Suomessa 16,2 prosenttia vuonna 2018EU gender pay gap won’t end until 2104 without action
Työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset 2020 (STM:n raportteja ja muistioita 2020:33)