Hyppää pääsisältöön

Onko Saksasta esimerkiksi Suomelle?

Sekä työttömyys että palkat ovat laskeneet, ehkä liikaakin? Ensi maanantaina järjestettävä avoin seminaari pureutuu Saksan työmarkkinoihin.

Pro Uutiset/Katja Palhus

Saksan talousihme on herättänyt ihailua Suomessa. Saksan kokonaistuotanto on kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin. Työttömyysaste on neljässä vuodessa laskenut 8,7 prosentista 5,9 prosenttiin vuonna 2011. Vaihtotase on pysynyt ylijäämäisenä ja Saksan teollisuuden hintakilpailukyky on parantunut.

Yksittäisen palkansaajan näkökulmasta menestyksen hinta on ollut kova, selvisi Ammattiliitto Pron ja Metalliliiton teettämästä selvityksestä syksyllä 2012. Tutkija Kari Kinnusen raportti Saksan työelämän kehityksestä kertoo, että eriarvoisuus on kasvanut.

Saksassa on lähes 2 miljoonaa työntekijää, jotka ansaitsevat vähemmän kuin viisi euroa tunnissa. Viidennes koko 41 miljoonan työvoimasta ansaitsee alle 8,5 euron tuntipalkkaa.

Mitä Saksassa oikein tapahtuu?

Saksan työmarkkinasuhteiden muutosten rajuista vaikutuksista tulee Helsinkiin kertomaan Dr. Wilhelm Adamy, Saksan Keskusammattiliiton DGB:n työmarkkinajohtaja.

Hän puhuu maanantaina seminaarissa, jonka järjestävät Ammattiliitto Pro, Metallityöväen liitto sekä Vapaus valita toisin -yhdistys. Saksan työmarkkinamallin soveltuvuutta suomalaiseen yhteiskuntaan käsittelevä seminaari maanantaina 27.toukokuuta on avoin kaikille kiinnostuneille. Tilaisuus alkaa kello 13 Ammattiliitto Pron tiloissa Unitorilla, osoitteessa Selkämerenkuja 1 A.

Seminaarissa Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen analysoi, mitä voimme oppia muiden maiden malleista. Kello 15 alkava paneelikeskustelu ravistelee ajatuksia ja keskustelee siitä, tarjoaako Saksan malli jotakin hyvää Suomelle. Paneelikeskusteluun osallistuvat professori Matti Pohjola Aalto-yliopistosta, tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:sta, teollisuusektorin johtaja Markku Palokangas Prosta, tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen PT:stä sekätyömarkkinajohtaja Wilhelm Adamy DGB:stä. Paneelin moderaattorina toimii Jorma Antila, Metallin tutkimuspäällikkö.

Kaikille avointa keskustelua työelämästä ja kilpailukyvystä tukee simultaanitulkkaus (saksa-suomi-saksa).

Aiheesta aiemmin:

30.8.2012 Kari Kinnusen raportti ”Pirstaleisuutta ja eriarvoisuutta – Saksan työelämän kehityssuuntia”

22.5.2012 ”Saksalaiset ovat palkankorotuksensa ansainneet”