Hyppää pääsisältöön

Osasairauspäiväraha auttaa takaisin töihin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Nyt se on selvitetty: työkyvyttömyyden varhaisessa vaiheessa käytetty osasairauspäiväraha auttaa palaamaan töihin.

Pro Uutiset/Työterveyslaitos

Osasairauspäivärahan käyttö työkyvyttömyyden varhaisessa vaiheessa lisää vakiintunutta työhön paluuta ja työssä oloa kahden vuoden seuranta-aikana. Asia selvisi Työterveyslaitoksen, Kelan ja Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa.

Osasairauspäivärahaa käyttäneet jäivät seurannassa täydellä sairauslomalla olleita verrokkihenkilöitä harvemmin täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle. Sen sijaan osatyökykyiset jäivät useammin osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Tutkimus keskittyi kahteen työkyvyttömyyttä eniten aiheuttavaan sairausryhmään – tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja mielenterveyden häiriöihin. 

Auttaa pysymään työssä

Suomen osasairauspäivärahajärjestelmä näyttää edistävän kokopäiväisesti vakiintuneessa työsuhteessa työskentelevien vajaakuntoisten työntekijöiden pysymistä ansiotyössä ja myöhentävän heidän siirtymistään täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle.

– Heidän työpanoksensa saattaa olla yhteiskunnalle merkittävä erityisesti sellaisilla toimialoilla, joilla ei ole helposti saatavissa työvoimaa, toteaa tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Eira Viikari-Juntura Työterveyslaitoksesta.

Työterveyslaitoksen, Kelan ja Eläketurvakeskuksen toteuttamassa tutkimuksessa seurattiin sairauspoissaoloja, työssä oloa ja työkyvyttömyyseläkkeitä Kelan ja Eläketurvakeskuksen rekistereistä, jotka oli yhdistetty Tilastokeskuksen yhdistetyn työntekijä–työnantaja-aineiston tietoihin. Tutkimus liittyi vuoden 2010 lakimuutosten mahdollistamaan osasairauspäivärahan käyttöön sairauspäivärahakauden 60 ensimmäisen päivän aikana.

Osasairauspäiväraha tepsi paremmin mielenterveyden kuin tukielinten hoidossa

Osasairauspäivärahan myönteiset vaikutukset olivat suurempia mielenterveyden häiriöiden hoidossa kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Osasairauspäivärahakausi auttoi varmemmin töihinpaluussa yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Teollisuudessa sekä ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa myönteiset vaikutukset olivat suurempia kuin terveys- ja sosiaalipalveluissa.

Osasairauspäiväraha erityisesti tuki- ja liikuntaelinten sairauksissa johti usein osittaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. 

Osasairauspäiväraha otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2007. Aluksi sitä oli mahdollista käyttää yhtäjaksoisen 60 täyden sairauspäivärahakauden jälkeen, mutta vuodesta 2010 se tuli mahdolliseksi jo sairauspäivärahakauden alusta.

– Kaiken kaikkiaan vuoden 2010 lakimuutokset ovat varsin hyvin onnistuneet tavoitteissaan lisätä työhön paluuta ja työhön osallistumista pitemmällä aikajänteellä, Viikari-Juntura toteaa.

Osasairauspäivärahan määrä on puolet sairauspäivärahan määrästä ja sitä haetaan Kelasta. Osasairauspäivärahan myöntämisen edellytyksenä on, että työnantaja ja työntekijä tekevät määräaikaisen sopimuksen osa-aikatyöstä.