Pro Uutiset / Katri Kangas
Yhteistoimintaneuvotteluista maanantaina tiedottanut Yle suunnittelee siirtyvänsä pelkästään ostopalveluihin tuotantotekniikan suunnittelussa ja ylläpidossa, jotka Kaurasen sanoin ovat ”Pron ominta aluetta”. Tuotannot-yksikön osastoilla yt-neuvottelut koskevat yhteensä noin 130 henkilöä, joista arviolta 90 henkilön työt loppuvat.
– 70 prosenttia meidän väestämme häviää muualle. Meidän näkökulmastamme se on aika tavalla oman tekniikan osaamisen alasajoa, Kauranen ynnää karuja lukuja.
Yle perusteli irtisanomisia paitsi säästötarpeella, myös sillä, että yhtiön strategia seuraa mediasisältöjen käytön siirtymistä verkkoon. Kaurasen mukaan yhtiön toiminnan painopiste ohjautuu sisältöpuoleen, joka määrää ja jota halutaan kasvattaa.
– Tekniikka on jossain taustalla eikä ole kovin tärkeää. Se, että tekninen osaaminen on hyvällä tasolla, ei enää merkitse.
Uudelleensijoituttuminen epätodennäköistä
Vaikka yt-neuvottelut alkavat virallisesti vasta 22. syyskuuta, tilanne näyttää Kaurasen mukaan todella synkältä. Siinä missä osalle koko yhtiössä työtehtävänsä menettävistä enimmillään 350 henkilöstä voidaan Ylen mukaan löytää uusi tehtävä, hän ei näe sitä todennäköisenä tekniikassa.
– Tuotannoissa on hyvin selkeästi annettu ymmärtää, että oma porukka vaihdetaan ostopalveluun. En näe sitä, että työtehtäviä muutettaisiin toiseksi, sillä säästö tulee siitä, että oma henkilökunta poistuu ja korvataan palvelulla.
Jäljelle jäävä porukka on se, joka ostaa palveluita ulkoa.
– Hallinnoivaa henkilöstöä jää jäljelle ja tekniikan osaaminen jää kakkossijalle.
Kriittinen osaaminen poistuu talosta
Kaurasen mukaan työnantaja Yle ei ainakaan tässä vaiheessa ole kertonut, kuka tekniikan työt tulevaisuudessa hoitaa ja mitä sitten tehdään, kun osaamista ei enää ole käytössä talon sisällä.
– Kriittisten järjestelmien toimivuus on lähetysten elinehto. Tulossa on iso muutos, joka poistaa ammattitaitoa talosta, Kauranen toteaa.
Aikaa kumppanin eli ostopalveluiden hankkimiseen Ylellä on käytännössä ensi kesään tai alkusyksyyn asti. Ensi vuoden alkupuolella on useita isoja urheilutapahtumia ja eduskuntavaalit, joiden suunnittelu ja toteutus on jo aloitettu.
Myös Pro esitti eilen huolensa siitä, kuinka Ylen lainsäädännöllä määritelty julkisen palvelun julkaisutoiminnan häiriöttömyys vastedes varmistetaan. Pron mielestä Ylen toimintojen uudistaminen tulisi toteuttaa säilyttämällä nykyinen osaava henkilökunta eikä missään nimessä ulkoistaa tuotantoa nykyistä enempää.
– Tekniikan ulkoistaminen ja henkilöstön vähentäminen voivat vaarantaa lähetysvarmuuden, Ammattiliitto Pron ICT- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio painotti.