Hyppää pääsisältöön

Palkkasalaisuus ylläpitää palkkaeroja

sukupuolten palkkaerot
Naisten ja miesten palkkojen välinen selittämätön palkkaero on edelleen noin 8 prosenttia. - Toimivat ja avoimet palkkausjärjestelmät ovat keino parantaa palkkatietoisuutta ja parantaa palkkatasa-arvoa, korostaa johtaja Minea Pyykönen Prosta.

Palkkasalaisuus ylläpitää palkkaeroja

Julkaistu 01.11.2020 klo 08:15
Uutiset
Naisten ja miesten palkkojen välinen selittämätön palkkaero on edelleen noin 8 prosenttia. - Toimivat ja avoimet palkkausjärjestelmät ovat keino parantaa palkkatietoisuutta ja parantaa palkkatasa-arvoa, korostaa johtaja Minea Pyykönen Prosta.

Pro Uutiset

Kun miesten ja naisten palkoista vakioidaan työnkuva ja työaikatekijät, jäljelle jää kahdeksan prosentin selittämätön palkkaero, jota on vaikea selittää millään muulla kuin palkkasyrjinnällä. Sukupuolten palkkaero on pitkäaikainen tasa-arvo-ongelma.

- Tarvitaan konkreettisia toimia sekä työpaikkatasolla että lain tasolla tämän eron poistamiseksi, toteaa johtaja Minea Pyykönen Ammattiliitto Prosta.

Prohon kuuluvista asiantuntijoista ja esimiehistä noin 80 prosenttia työskentelee lähes täydellisen palkkasalaisuuden yrityskulttuurissa, selviää Pron työmarkkinatutkimuksesta.

Vain puolelle työntekijöistä on selitetty mistä tekijöistä palkka koostuu ja noin 40 prosenttia on keskustellut palkkauksesta ja palkitsemisesta esihenkilön kanssa. Sama tilanne näyttää vallitsevan sekä naisten että miesten työpaikoilla.

Puhutaan palkasta  

- Palkka-avoimuus sekä toimivat ja avoimet palkkausjärjestelmät ovat keino parantaa palkkatietoisuutta ja parantaa palkkatasa-arvoa, korostaa johtaja Minea Pyykönen.

Maan hallituksen työryhmä selvittää parhaillaan samapalkkaisuuden edistämistä. Tavoitteena on poistaa perusteettomat palkkaerot lisäämällä palkka-avoimuutta lainsäädännön keinoin.  Perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin tulee puuttua nykyistä tiukemmin.

Ammattiliitto Pro kannattaa tasa-arvolain muuttamista siten, että henkilöstön ja henkilöstön edustajien oikeuksia ja tosiasiallisia mahdollisuuksia saada lisää tietoa palkoista sekä sitä kautta puuttua tehokkaammin palkkasyrjintään parannetaan.

- On tärkeää, että myös palkasta voidaan puhua, Pyykönen muistuttaa.

Palkkaero suurin palkkahaitarin yläpäässä

Palkkaepätasa-arvo korostuu ylemmissä palkoissa. Naispuolisen johtajan työpanos kelpaa, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan.

- Ongelma kasvaa palkkahaitarin yläpäässä, jossa on miehiä, mutta ei naisia vastaavilla palkoilla. Vaikka mies ja nainen tekisivät yhtä vaativia tehtäviä, mies pääsee yhtä palkkaluokkaa ylemmäs, kertoo tutkija Petri Palmu Ammattiliitto Prosta.

Korkeammissa palkoissa on eniten henkilökohtaisia eriä, joiden avaaminen auttaisi. Korkeatkin palkat pitäisi pystyä perustelemaan läpinäkyvästi.

 

Lisää tietoa palkoista:

https://www.proliitto.fi/samakiitos

Katso Pron video samalla nimikkeellä työskentelevien miesten ja naisten palkkojen eroista