Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Katja Palhus
Kivivillaeristeiden valmistaja Parocin yt-neuvottelut ovat päättymässä tänään tiistaina 21. toukokuuta. Henkilöstön edustajat epäilevät, että tehdas suljetaan lopullisesti.
– Jos aitoa halua olisi, kannattava tehdas voitaisiin pelastaa, toteaa toimihenkilöiden pääluottamusmies Jyrki Maaranen Lappeenrannasta.
Kannattavaa tehdasta ollaan lakkauttamassa, koska Paroc ei ole päässyt sopimukseen tehtaan tontin vuokrasopimuksen jatkamisesta omistaja Nordkalkin kanssa. Nordkalk haluaa tontin omaan käyttöönsä, sillä nykyinen tehdas sijaitsee ilmeisesti rikkaan kalkkiesiintymän päällä.
Henkilöstö on ehdottanut neljää eri vaihtoehtoa, jotka perustuvat tuotannon supistamiseen tai tehtaan muuttamiseen lähiseuduille.
– Mitkään vaihtoehdot eivät näytä yrityksen johdolle kelpaavan, vaikka Lappeerannan kaupunki on ollut valmis tulemaan vastaan vuokraamalla tontin ja osallistumalla rakentamisen kustannuksiin, pääluottamusmies toteaa.
Henkilöstön edustajat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana useamman kerran kyselleet vuokrasopimuksesta ja neuvotteluista Nordkalkin kanssa.
– Ilmeisesti mitään ei ole tehty. Liikkeelle on lähdetty auttamatta liian myöhään.
Paroc avaa uuden tehtaan Venäjälle
Tontin vuokra-aika päättyy vuonna 2019 ja tehdasta ollaan sulkemassa vaiheittain kolmen ja puolen vuoden siirtymäajan kuluessa.
Tuotanto siirretään muille tehtaille Suomeen, Ruotsiin sekä Venäjälle, jos yt-neuvottelut päättyvät Lappeenrannan tehtaan lakkauttamiseen. Parocin Suomen tuotantolaitokset sijaitsevat Lappeerannan lisäksi Oulussa ja Paraisilla.
Venäjällä Paroc avaa Moskovan ja Pietarin välille Tveriin uuden tehtaan vuoden 2013 lopussa.
Venäjälle on myyty Parocin tuotteita rekkakaupalla vuosien mittaan, kertoo Jyrki Maaranen, joka työskentelee varaston ja kuljetusten esimiehenä.
– Parhaimmillaan tehtaalta lähti itärajalle jopa 39 rekkaa vuorokaudessa.
Parocilla sukupolvesta toiseen
Nyt Maarasen kolmenkymmenen vuoden mittainen ura on haihtumassa tuuleen.
– Haikea on olo, jos päätös on lopulta henkilöstölle pahin mahdollinen, pääluottamusmies Maaranen toteaa.
Maaranen on kolmannen polven paroclainen ja hänen poikansa ovat jo neljättä polvea töissä Parocilla.
– Näin sitoutuneita me ollaan. Mutta pelinappuloitahan me ollaan kaikki.
Parocin tehdas Lappeenrannassa työllistää 250 henkilöä.