Pro Uutiset / Tiina Pelkonen
Vuorotyössä työskentelevät nukkuvat ja voivat paremmin 12 tunnin vuorojärjestelmässä verrattuna 8 tunnin järjestelmään, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus. Myös palautuminen ja tyytyväisyys työhön olivat parempia 12 tunnin järjestelmässä.
Teollisuuden työvuorojärjestelmät Suomessa ovat yleensä säännöllisesti kiertäviä, ja työvuorojen pituus on joko 8 tai 12 tuntia. Järjestelmät voivat olla nopeita tai hitaita. Kokonaistyöaika on sama, mutta 12 tunnin järjestelmässä on vähemmän työvuoroja ja pidemmät yhtenäiset vapaat.
Prolaisia työskentelee paljon vuorotyössä muun muassa kemian teollisuudessa sekä metsä-, teknologia- ja energiateollisuudessa.
Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Sampsa Puttosen mukaan aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että nopeasti eteenpäin kiertävät 8 tunnin järjestelmät ovat työntekijän palautumisen kannalta parempia kuin hitaasti kiertävät.
– Sen sijaan 12 tunnin nopeat työvuorot alkaneet yleistyä vasta hiljattain. Niiden hyvinvointivaikutuksista on niukalti tutkimustietoa, Puttonen sanoo.
Sekä työntekijöiden että työnantajien kannalta teollisessa työssä toimivimmaksi osoittautui 12 tunnin nopea järjestelmä. Siinä työskentelevistä 93 prosenttia ja siihen vaihtaneista 87 prosenttia oli järjestelmään tyytyväisiä. He nukkuivat paremmin ja heidän tehokkuutensa, palautumisensa ja vireystilansa olivat parempia verrattuna 8 tunnin järjestelmässä työskenteleviin.
– Myös sairauspoissaoloja oli hiukan vähemmän, Puttonen lisää.
Enemmän aikaa ratkaista ongelmia
Työnantajan näkökulmasta 12 tunnin järjestelmässä on monia hyviä puolia. Tuotannollisten poikkeamien hallinta onnistuu paremmin, koska 12 tunnissa on lyhyttä vuoroa enemmän aikaa tunnistaa ja ratkaista ongelmia. Työntekijöidenkin mielestä on hyvä, että seuraavalle vuorolle jää entistä vähemmän keskeneräisiä töitä.
– Tämä voi heijastua vähäisempänä hävikkinä ja pienempänä turvallisuusriskinä, arvelivat tutkimuksessa haastatellut työnantajat.
Haastateltujen työntekijöiden mukaan 12 tunnissa ehtii nähdä työn lopputuloksen ja pystyy itse vastaamaan siitä.
Tuuraajan löytäminen vaikeampaa
Korvaavan henkilön löytäminen sairastuneen tilalle oli työnantajien mukaan 12 tunnin järjestelmässä kuitenkin hankalaa. Lisäksi kuuden päivän vapaan jälkeen työntekijä tarvitsee työnjohdon tukea päästääkseen taas perille tapahtumista.
– Tiedonkulkua voidaan parantaa sähköisillä järjestelmillä, vuoropalavereilla ja hyvällä raportoinnilla, tutkija Kati Karhula Työterveyslaitoksesta sanoo.
Varahenkilöiden löytämistä helpottaa, jos työntekijöillä on osaamista useammista tehtävistä. Karhulan mukaan työkierto on erinomainen keino osaamisen monipuolistamiseen.
Puoli vuotta siirtymäaikaa
Onnistunut siirtyminen 8 tunnin järjestelmästä 12 tunnin järjestelmään vaatii vähintään puoli vuotta. Ennen sitä on hankittava riittävästi taustatietoa sekä tarkasteltava toimintatapoja. On myös järjestettävä riittävän pitkä kokeilujakso, jolloin käytännöt esimerkiksi työn tauotuksessa, työkierrossa, tiedonkulussa ja varahenkilöjärjestelyissä saadaan toimiviksi.
– On tärkeää sopia pelisääntöjä yhdessä etukäteen. Näin sitoutuminen esim. varahenkilöksi vahvistuu ja ymmärrys tiedonkulun haasteista lisääntyy, Kati Karhula sanoo.
– Hankkeen perusteella voimme suositella 12 tunnin nopeaa vuorojärjestelmää fyysisesti kevyisiin tehtäviin ja miesvaltaisille aloille teollisuudessa, Puttonen tiivistää.
Tutkimushankkeeseen osallistui yhdeksän tuotantoyksikköä Metsä Groupista, Neste Oy:stä ja BillerudKorsnäs Finland Oy:stä.