Kuva: Shutterstock
Pro Uutiset/Finnwatch
Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-tuotteissa käytettävää ananasmehutiivistettä valmistavan Natural Fruit -tehtaan työntekijät saavat laittoman alhaista palkkaa. Keski-Thaimaassa sijaitsevan tehtaan työntekijät joutuvat tekemään ylitöitä jopa 5–10 tuntia päivässä. Joukossa on myös alaikäisiä lapsia.
Asia käy ilmi Finnwatchin tänään julkaisemasta selvityksestä, jossa tutkittiin kaupan omien tuotemerkkien valmistusta.
– On poikkeuksellista, että suoraan kansainvälisille elintarvikemarkkinoille tuottavaa yritystä epäillään näin törkeistä laittomuuksista. Tehtaan olosuhteet täyttävät monelta osin pakkotyön ja ihmiskaupan määritelmät, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.
Suomessa ananasmehutiivisteen valmistaa mehuksi kansainväliseen Refresco-konserniin kuuluva Vip-Juicemaker Oy. Mehua myyvät esimerkiksi S-ryhmä, Kesko ja Suomen Lähikauppa.
Tarkkuutta tuotantoketjun kaikkiin vaiheisiin
Finnwatchin mukaan vähittäiskaupan ketjujen tulisi valvoa omien merkkiensä tuotteiden vastuullisuutta nykyistä tarkemmin tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Myös kauppaketjujen käyttämä kansainvälinen BSCI-vastuullisuusjärjestelmä vaatii kehittämistä.
– BSCIn tulisi kiinnittää riittävästi huomiota ammatillisen järjestäytymisen tukemiseen sekä elämiseen riittävään palkkaan. Thaimaassa haastattelemamme työntekijät eivät edes tienneet, mikä ammattiliitto on, ja he joutuivat tekemään joka päivä ylitöitä tullakseen toimeen, toiminnanjohtaja Vartiala kertoo.
Finnwatch vaatii kaupan ketjuja sitoutumaan kaikin käytössään olevin keinoin tutkitun ananastehtaan työolojen parantamiseen.
– Ostoja laittomuuksista epäillystä tehtaasta ei tule lopettaa, vaan yritysten on ryhdyttävä toimiin työolojen parantamiseksi ja kerrottava avoimesti tilanteen kehittymisestä, Vartiala kehottaa.
Halvalla on hintansa -selvitys on julkaistu osana Finnwatchin Ihmisarvoisen työn tutkimusohjelmaa. Ammattiliitto Pro on mukana tukemassa ohjelmaa.
SOK ja Kesko julkaisivat vastineensa
S-ryhmä lupaa, että tänään julkistetussa Finnwatchin raportissa esiteltyjä epäkohtia ei lakaista maton alle.
– Riskimaista ostettavien elintarvikkeiden tuotantoketjujen valvonnassa on kehitettävää, niin kaupan omien merkkien, kuin brändituotteidenkin osalta, toteaa vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen SOK:sta.
Ruokakesko tiedottaa, että on aloittanut asian selvittämisen tavarantoimittajiensa kanssa ja että tavarantoimittajia ja heidän kumppaneitaan tullaan ohjaamaan BSCI-auditointiin.