Kuva: Shutterstock
Pro-lehti/Tiina Pelkonen
Olen 45-vuotias tiiminvetäjä ja stressaan joskus liikaa. Sydämen rytmihäiriöt valvottavat öisin ja tunnen niitä myös töissä. Suvussa on sydänvikaa. Pitääkö olla huolissaan?
Kaikki tuntevat joskus lievää epäsäännöllisyyttä sydämensä lyöntirytmissä. Silloin rinnassa tuntuu muljahtelua, pientä pyrähtelyä tai värinää. Vaikka tällaiset häiriöt yleensä ovat vaarattomia, neuvoo rytmikardiologi Hannu Parikka tutkituttamaan asian, jos tilanne yhtään huolestuttaa.
– Sydämen rytmihäiriö on nimitys hyvin erilaisille asioille. Lievempiä esiintyy kaikilla, mutta toisessa ääripäässä ovat sydänsairauden aiheuttamat häiriöt tai synnynnäiset sydämen sähköviat. Ne ovat harvinaisia, mutta pahimmillaan hyvin vaarallisia, Parikka sanoo.
Lievät rytmihäiriöt liittyvät usein elämäntapoihin tai stressaaviin tilanteeseen. Kuormittava työ ja muu henkinen paine, tai toisaalta epäsäännöllinen elämä ja päihteiden käyttö voivat johtaa muljahtelun tunteisiin rinnassa.
Nämä tuntemukset voivat pilata päivän tai viedä yöunen, mutta niistä ei useimmiten aiheudu haittaa terveydelle. Siitä huolimatta kysyjän kannattaa kertoa ongelmastaan työterveyshoidossa ja pyytää lähetettä tarkempiin tutkimuksiin. Näin voidaan sulkea pois vaarallisempien häiriöiden mahdollisuus.
Valuvikaa sähköjärjestelmissä
Vaarallisia rytmihäiriöitä ei yleensä aiheuteta omilla elämäntavoilla, paitsi kaukaisen reitin kautta:
– Periaatteessa kaikki, mikä nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, lisää sydäninfarktin seurauksena tulevien rytmihäiriöiden mahdollisuutta. Tällaisia riskitekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino, tupakointi, kolesteroli ja korkea verenpaine.
Elämäntavat eivät luonnollisesti aiheuta synnynnäistä rytmihäiriötaipumusta, mutta ne voivat joskus nostaa piilevän taipumuksen esille.
– Synnynnäisiä rytmihäiriöitä on muutamalla ihmisellä tuhannesta. Heillä on muuten terve sydän, jonka sähköjärjestelmissä on pientä valuvikaa, Parikka havainnollistaa.
Usein stressin välttäminen riittää
Lieviä rytmihäiriöitä voi ehkäistä useimmiten ihan itse elämäntapojaan saneeraamalla, esimerkiksi huolehtimalla riittävästä levosta ja välttämällä stressiä aiheuttavia tilanteita.
– Vaarallisempia rytmihäiriöitä hoidetaan sitten tällaisissa laitoksissa, Parikka sanoo viitaten työpaikkaansa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sydäntutkimusosastolla.
Sydänsairaudesta johtuvat häiriöt korjataan hoitamalla sydänsairautta ja käyttämällä rytmihäiriölääkkeitä. Erilaisiin rytmihäiriöihin on olemassa omat lääkkeensä.
Sydämen tiheälyöntisyyttä aiheuttavia sähkövikoja voidaan parantaa myös niin sanotulla katetriablaatiohoidolla, jolla saadaan korjattua sydämessä häiriöitä aiheuttavia rakennevikoja.
– Vakavia rytmihäiriöitä hoidetaan myös asentamalla sydämeen tahdistin. Se reagoi vaaralliseen rytmiin ja poistaa sen antamalla sydämeen pienen sähköiskun.
Ulkoapäin annettavia sähköiskuja käytetään vakavan ja henkeä uhkaavan häiriön kuten kammiotakykardian ensiapuna, tai lievemmän eteisvärinän pysäyttämiseksi.
– Nykyisin sydänleikkauksilla korjataan ihan muita sydänvikoja, ani harvoin rytmihäiriöitä.
Lisää aihepiiristä:
23.12.2008 Työn epävarmuus lisää infarktivaaraa