Pro Uutiset/Katja Palhus
Huntsman Oy:n yt-neuvottelut etenevät tahmeasti Porin pigmenttitehtaalla. Aiemmin Sachtleben Pigments ja Kemira Pori -nimellä tunnetulla tehtaalla neuvottelut käynnistyivät uuden yhdysvaltalaisen omistajan kanssa joulukuussa 2014.
– Yt-prosessi on mennyt kuin tervaa juodessa. Tiedonsaannissa on ollut ongelmia. Tieto, jota saadaan, on englanniksi. Tulkin käyttö on hankalaa, mutta välttämätöntä Englannista tulleen muutosjohtajan takia, kertoo yrityksessä yli 30 vuotta työskennellyt toimihenkilöiden luottamusmies Matti Naapuri.
Huntsmanin pigmentti-divisioonan keskuspaikka on Britanniassa.
Porissa työskentelee 557 henkilöä, joista tuotannon työntekijöitä on noin 350. Toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä on noin 200. Yt-neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä.
Toimintoja loppuu kokonaan Suomesta
Huntsman ilmoitti neuvottelujen aluksi vähennystarpeeksi 150 työpaikkaa Porista, ja tavoitelluksi kustannussäästöksi noin 9,5 miljoonaa euroa. Neuvotteluissa vähennettävien työpaikkojen määrä on pudonnut 137 työpaikkaan.
Toimihenkilöiden työpaikkoja on katoamassa 100, kun osa tehtaan toiminnoista loppuu Suomessa kokonaan. Valtaosa päättyvistä toiminnoista on myös tuotannon kannalta tärkeitä hallintoon, talous- ja kirjanpitoon liittyviä, naisvaltaisia työtehtäviä.
– Luvut ovat pysyneet ikävinä. Meitä kiinnostaa, miten jäljelle jäävät tehtävät jakautuvat ja miten työnantaja aikoo jakaa jäljelle jäävät työt, luottamusmies Matti Naapuri sanoo.
Ehditäänkö henkilöstön kysymyksiin vastata?
– Näyttää siltä, emme tule saamaan vastaneuvottelijoilta riittävästi neuvotteluaikaa, vaan neuvottelut päättyvät liian pian. Johto puhuu tammikuun lopusta.
Pääneuvottelujen lisäksi jokainen henkilöstöryhmä haluaa käydä läpi omia tehtäviään johdon kanssa. Myös tehtävien rajapinnat kiinnostavat. Pääluottamusmiehen pelkona on, että työehtosopimuksen soveltamisen ylä- ja alarajaa rikotaan.
– Työnantaja hoputtaa eikä halua antaa aikaa aitoon neuvotteluun, vaan ainoastaan ilmoittaa asioita tiedoksi, luottamusmies luonnehtii tilannetta.
Naapurin mukaan työnantaja ei ole halunnut ottaa huomioon työntekijöiden ehdotuksia vaihtoehdoista lomautuksista tai yhtiön oman eläkejärjestelmän hyödyntämisestä.
Yhtiön omaan eläkejärjestelmään kuuluu vajaat 200 henkilöä. Toimihenkilöt toivovat, että vapaaehtoisesti yrityksestä lähtevät saisivat vapaakirjalla eläke-edun mukaansa, jolloin työpaikkoja säästyisi nuoremmille eikä irtisanottavien tarvitsisi menettää eläke-etuaan, joka kaikilla on lähes täysimääräinen.
Irtisanominen Suomessa halvempaa kuin Saksassa
Toimihenkilöitä närästää, että tehtaan entisen konsernin Sachtlebenin tytäryhtiössä Saksan Duisburgissa on kannustettu vapaaehtoiseen irtisanoutumiseen jopa kolmen tai neljän vuoden palkkaa vastaavalla lähtöpaketilla. Suomessa tästä ei suostuta edes neuvottelemaan.
– Kyllä Suomessakin pitää voida paketeista puhua. Irtisanominen Saksassa on kalliimpaa, joten yritys on valinnut irtisanomiset Suomessa, koska potkut tulevat yritykselle halvemmaksi täällä, toteaa luottamusmies Matti Naapuri.
Hänen mielestään laki ei Suomessakaan kiellä korvausta maksamasta.
– Ei ole ihme, että Saksassa paketteja tarjotaan, koska paikallinen johtokin on ollut näyttävästi samassa rintamassa muun henkilöstön kanssa.
Ennen kuin yt-neuvottelut Porin pigmenttitehtaalla ovat loppuneet, on yrityksessä jo alkanut muutosvalmennus uuteen konsernin työskentelymalliin.
– Se esiteltiin suunnilleen toisena neuvottelupäivänä.
”Tehdas takoo voittoa lamasta huolimatta”
Amerikkalainen sijoitusyhtiö Rockwood ilmoitti vuoden 2013 syyskuussa sopimuksesta, jossa se myi pigmenttejä tuottavan Sachtlebenin sekä neljä muuta yritystä yhdysvaltalaiselle kemian alan yritykselle Huntsmanille. Porin tehdas kuului aiemmin Kemira-konserniin ja on vuosien aikana ollut useammankin omistusjärjestelyn osana.
Yt-neuvotteluiden syyksi yritys ilmoitti tuotannolliset ja taloudelliset syyt.
– En ymmärrä vähennyksiä, koska tehdas on ollut kannattava ja tehnyt koko ajan voittoa lamasta huolimatta, kertoi pääluottamusmies Matti Naapuri neuvottelujen alkaessa joulukuussa 2014.
– On saatu nähdä, että Porin tehtaan kustannusrakenne ja kilpailukyky on lähes yhtä hyvä kuin kiinalaisten toimijoiden.
Vähennysten ja sopeuttamistoimenpiteiden takarajaksi on ilmoitettu kevät 2016.