Ammatissa Pro -lehti / Pekka Kaipainen, kuva ja video: Tomi Westerholm
Hanna-Maija Salonen valmistui vaatesuunnittelijaksi Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 1970-luvun puolivälissä ja aloitti malliompelijana M.A.S.I Companyn edeltäjän, Bluemanin leivissä. Nyt hän on samassa yrityksessä neljättä kertaa, väliin mahtuivat perhevapaiden lisäksi konkurssi ja lama. Aina Salonen on palannut Keiteleelle farkkujen pariin.
– Mallimestarina yhdistän luovaa suunnittelua ja teknistä osaamista. Mukavinta on työn vaihtelevuus ja vaatteiden kanssa työskentely. Farkkuihmiselle sopii tietysti, että saa tehdä farkkuja, Salonen kertoo.
Mallimestari Hanna-Maija Salonen työnsä ääressä.
Piirroksesta tuotteeksi
M.A.S.I Companyn tuotevalikoimaan kuuluvat Lee Cooperin lisäksi muun muassa Very Nice farkut, Sail&Ski vapaa-ajan vaatteet sekä Fredriksonin ylioppilaslakit. Hanna-Maija Salonen on tehnyt Lee Cooper -farkkuja kymmenen vuotta.
– Aluksi suunnittelija piirtää kuvan uudesta mallista. Mallimestari hakee siihen koneeltaan sopivimman kaavan ja muokkaa sitä. Farkkujen erityspiirre on kutistuminen, joka täytyy ottaa huomioon kaavassa.
Kun kaavat ovat valmiit, mallimestari ompeluttaa mallikappaleet, jotka pestään ja sovitetaan. Farkut kutistuvat tuotantopesussa 4–20 prosenttia, eikä kuluttaja ilman sitä osaisi ostaa oikean kokoisia housuja. Ilman pesua farkut voisi myös heittää nurkkaan ja ne pysyisivät tärkkäyksen vuoksi itsekseen pystyssä. Helpot säilyttää, mutta hankalat käytössä. Lisäksi pesu tekee farkuista kuluttajien mieliksi valmiiksi kuluneen näköiset.
– Meillä on myös laser-robotti, jolla voidaan polttaa kuvioita kankaaseen, Hanna-Maija Salonen kertoo.
Teossa on kevät 2015
Hanna-Maija Salonen tekee nyt kevään 2015 Lee Cooper -mallistoa. Seuraavaksi pidetään sisäiset palaverit ja päätetään korjaukset, sitten tehdään myyntinäytesarjat.
– Elokuussa koko satsi on valmis myyntiedustajille, jotka lähtevät kiertämään asiakkaita. Samanaikaisesti laitetaan jo tuotantoon Lee Cooperin tulevan syksyn malleja.
Salosen mukaan farkkujen kevätmallit ovat syysmalleja vaaleampia, pestympiä ja kulutetumman näköisiä. Naisten malleissa on edelleen kapeita nilkkamittaisia, mutta tulossa taas vähän leveämpää. Myös farkkuhaalarit pysyvät vuonna 2015 ja mukana on farkkushortsihaalareita, lappuhaalareita, erilaisia shortseja ja hameita.
Farkkuhankinnoissa Salonen neuvoo keskittymään sopivaan malliin ja istuvuuteen.
– Farkut yleensä venyvät, joten kannattaa ostaa napakat. Kutistumiseen ei tarvitse varautua, sillä farkuthan on jo tehtaalla pesty.
Osa M.A.S.I. Companyn farkuista tehdään alusta loppuun Keiteleellä ja loput ommellaan Virossa. Vuodessa farkkuja ommellaan ja pestään yhteensä puoli miljoonaa paria, pääosin Suomen markkinoille.
Talous vaikuttaa farkkukauppaan
M.A.S.I Company työllistää Suomessa 115 henkilöä, joista 85 Keiteleellä. Hanna-Maija Salonen toimii 11 prolaisen luottamusmiehenä.
– Yleinen taloustilanne heijastuu meille aika nopeasti, kun ihmisen jättävät yhden farkkuparin ostamatta. Näillä näkymin osa henkilökunnasta lomautetaan kymmeneksi päiväksi ennen kesälomia. Silloin tuotannossa tehdään lyhennettyä työviikkoa.
Välit henkilöstöryhmien ja johdon kanssa ovat Salosen mukaan kuitenkin hyvät. Vaikeiden aikojen yli on päästy puhumalla ja sopimalla.